Лавина затрупа планински хотел в Италия, издирват се десетки туристи

0

Лавина затрупа хотел в планински курорт в Италия снощи. Природното бедствие застигна четиризвездния комплекс „Ригопиано“ в италианската област Абруцо. До този момент спасителните екипи са извадили телата на трима изпод снежната маса. По чудо са се спасили двама души. Това се мъж и жена, които били в колата си, когато лавината затрупала целия планински комплекс.

Оказа се, че

злополучният хотел, връхлетян от снежната лавина, е бил единственият, който е издигнат в голям национален парк в Италия.

лавина затрупа хотел в Италия

Хотел „Ригопиано“ преди и…. след опустошителната лавина

Националният парк Гран Сасо се простира на територия от 150 хил. хектара върху три централни области на Ботуша.

лавина затрупа хотел в Италия

Пожарникари съобщиха днес в Туитър, че са достигнали до хотел „Ригопиано“ с кучета спасители и не са открили никакви следи от изчезналите хора.

Спа комплексът „Ригопиано“ се е издигал на 1200 метра надморска височина. Той е приличал е на огромна хижа в подножието на Апенините, а общата му площ е 1300 кв.м.

Триетажният хотел е открит през 70-те години на XX век. В него е имало 45 стаи и няколко апартамента, които наскоро били ремонтирани основно. Под снежната маса са останали вътрешни и външни басейни с топла връзка помежду им.

С десет метра надолу по склона се е преместил комплексът, след като лавината го помела през нощта. Широката няколко десетки метра снежна маса буквално е отнесла по пътя си всичко като е напълнила коридори и стаи със счупени дървета, всякакви отломки и тонове сняг.

лавина затрупа хотел в Италия

Огромната снежна маса е била няколко десетки метра широка и е отнесла всичко по пътя си, пълнейки стаите и коридорите на хотела с тонове сняг, отломки и счупени дървета.

Няма признаци за живот в пометената от лавината сграда, твърдят спасителите, които участват в акцията по издирване на между 25 и 30 души. От румънското посолство са съобщили, че трима поданици на северната ни съседка са се намирали в хотел „Ригопиано“. На страницата на комплекса във Фейсбук валяха послания през целия ден за съпричастност към близките на предполагаемите жертви на трагедията.

Няколко часа преди лавината, в 10.25 ч. местно време на същия 18 януари в Централна Италия, където не е намирал хотелът и бил регистриран трус със сила от 5,3 по Рихтер. Най-близките населени места до епицентъра са били Капиняно, Кампотосто, Каняно Амитерно. В района е и Аматриче – градът, който беше разрушен почти до основи от опустошителното земетресение от 24 август 2016 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg