Кървава луна и Суперлуние – наслада за почти целия свят

0

От Америка през Европа и Африка, до Индия, през нощта любопитни тълпи се наслаждаваха на странната Кървава луна и суперлунието. Спектакълът продължи повече от час. За едни цветът беше на „зряла праскова“, за други – на „рубин“. Снимки, направени във Франция, Аржентина и САЩ, уловиха спектакъла в развитие до червения финал.

Кървава луна, суперлуние

В Лос Анджелис голяма тълпа изпълни обсерваторията „Грифит“, за да наблюдава небесното шоу под звуците на Лунната соната на Бетовен в изпълнение на 14-годишния пианист Рей Ушикубо.

Явлението не се виждаше от нито един от големите индийски градове, но в североизточната част на страната аматьори с телескопи се възползваха от зрелището.

Заради цвета на Луната някои мормони се опасяваха от Апокалипсис. Самата църква на мормоните обаче публикува обяснение, с което да успокои поклонниците си.

Кървава луна, суперлуние

За хората, които са по-млади от 33 години, това е първата възможност да наблюдават кървава суперлуна.

Кървава луна, суперлуниеФеноменът е интересен и за учените. В нормални условия при 24-часов цикъл температурата на Луната варира между 121 градуса Целзий и минус 115 градуса Целзий. Тези вариации дават възможност на специалистите да изучават състава на лунната кора, защото скалите се затоплят и охлаждат по-бавно от прашните зони. Тази нощ обаче температурата на Луната се промени много по-бързо, което позволи на специалистите да направят много по-детайлни измервания.

Комбинацята на двете явления – близостта на луната до Земята и пълното лунно затъмнение е рядък феномен, който можем да очакваме едва през 2033 година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg