Христо Бисеров – чист като сълза

0

Състав на Софийския градски съд прекрати производството срещу Христо Бисеров за пране на пари, след като прокуратурата не успя да внесе обвинителния акт. По този начин държавното обвинение за пореден път изигра своята медиаторска роля, с което опази бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров. Над две години магистратите така и не успяха да формулират и да внесат обвинителен акт срещу бившият депутат от ДПС за пари на пране. Това е и причината градският съд в София да прекрати производството по казуса срещу Бисеров.

В края на миналата година Бисеров се възползва от своето право по глава 26 от Наказателно процесуалния кодекс и неговата защита поиска в съда да бъде внесен обвинителен акт в тримесечен срок или разследването да бъде прекратено. Именно това е правото на обвиняемите според Темида, след като е минал двегодишният срок, в който обвинението срещу тях не е внесено в съда.

Христо Бисеров, дело

Докладчикът по процеса Атанас Атанасов е прекратил производството въз основа на прокурорско постановление от преди седмица. По този начин е спряно разследването срещу Христо Бисеров и неговия доведен син Ивайло Главинков, разследван и за данъчни престъпления.

През декември 2015-та СГС оправда по всички внесени от прокуратурата обвинения Христо Бисеров. В тях обаче не присъстваше обвинението за пране на пари. Христо Бисеров тогава отговаряше пред съда за нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности, неплатени данъци и недекларирани 700 хиляди лв. в швейцарска банка пред Сметната палата.

Изчерпани са всички опции за доказване на обвиненията в досъдебното производство и съдебният състав е постановил прекратяване на делото въз основата само на наличните доказателства. Съдия Колева аргументира оправдателната присъда на Бисеров с това, че въз основа на събрания доказателствен материал е нямало как Христо Бисеров да получи присъда.

Решението на СГС по казуса на Бисеров за пране на пари със сигурност не е учудило който и да е у нас. След като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше оневинен, съвсем очаквано това се случи и с Христо Бисеров. По този начин т.нар. „сиви кардинали“ в две от парламентарно представените политически партии – ГЕРБ и ДПС остават чисти като утринна роса.

Прочетете още:

Съдебният бисер Бисеров

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg