Франция и други европейски страни трябва да се подготвят за нови атентати

0

За нови атентати трябва да се подготви Франция. Те може да бъдат извършени и в други европейски страни и то съвсем скоро – в близките дни и седмици. Това заяви за радио RTL премиерът на Франция Манюел Валс.

Манюел Валс, жертви, атентати в Париж

Манюел Валс, премиер на Франция

„Ние знаем, че има операции, които се подготвяха и които още се подготвят, не само срещу Франция, но и срещу други европейски страни“,

посочи премиерът без повече подробности. Валс изтъкна, че френските разузнавателни служби са предотвратили няколко нападения от началото на лятото.

„Ние дълго ще живеем с тази заплаха, трябва да се подготвим за това“,

заяви Валс, според когото атентатите в Париж са били „организирани, обмислени и планирани от територията на Сирия„. Той отбеляза, че епицентърът на борбата срещу „Ислямска държава“ „не е в Сирия, а предимно в Ирак„.

Премиерът съобщи също, че над френската полиция е извършила над 150 обиска на домове на предполагаеми ислямисти в цяла Франция след петъчните атентати в Париж. В Лион са били заловени оръжия, включително гранатомет, няколко пистолета, автомат „Калашников“ и бронежилетки. Арестувани са петима души, според източник, близък до разследването, предаде Франс прес.

„Ние използваме правните рамки на режима на извънредно положение, за да разпитваме хората, участващи в радикалното ислямистко движение и всички онези, които проповядват ненавист към републиката“,

заяви френският министър-председател Манюел Валс.

Дейвид Камерън, Манюел Валс, жертви, атентати в Париж

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че петъчните атентати в Париж „са могли да станат“ във Великобритания, където седем терористични нападения са били предотвратени през последните шест месеца.

„Нашите служби за сигурност и разузнаване попречиха на извършването на седем нападения през последните шест месеца“,

заяви Камерън пред Би Би Си Радио 4, добавяйки по повод на нападенията в Париж: „Това можеше да се случи тук“.

Поне двама от тримата братя с френско гражданство и жители на Брюксел, участвали в атентатите в Париж в петък, са били в Сирия напоследък. Това съобщават белгийски медии, без да назовават своите източници. Изяснено е, че издирваният в момента Салех Абдесалам е наел автомобила, използван за атентата в концертната зала „Батаклан“. Салех има двама братя, единият от които (Ибрахим) се е самовзривил на булевард „Волтер“ в Париж, а вторият (Мохамед) е бил задържан в Брюксел в събота. Салех е бил проверен на белгийско-френската граница, но е бил пропуснат, тъй като към момента още не е бил обявен за издирване.

атентатите в Париж, терор, трима братяСалех и Мохамед са работили като общински служители в Брюксел. Те живеели точно срещу сградата на общината в квартал „Моленбек“. Тримата братя, родени и израснали в „Моленбек“, са имали присъди за търговия с наркотици и други дребни престъпления.

Тримата братя шахиди (атентатори самоубийци), взривили се край националния стадион на Франция и на бул. „Волтер“, са французи с жителство в Белгия. Отбелязва се, че коланите им с взривове са били пълни и с болтове – за причиняване на повече поражения. Взривните устройства са били много прости и лесни за сглобяване.

абделхамид абауд, атентатите в Париж, терор, трима братя

Абделхамид Абауд

Според белгийските медии „мозъкът“ на атентатите от Париж може да е Абделхамид Абауд, за когото се предполагаше, че е ръководил разбитата през януари терористична клетка във Вервие. Абауд бе засечен в Гърция в началото на януари, но успя да се изплъзне на гръцките власти и се предполага, че е в Сирия. Абауд, както и братята Абдесалам, са жители на кв. „Моленбек“ в Брюксел. Медиите припомнят, че от този квартал бяха подготвени атентатите срещу Ахмед Шах Масуд (2001), ударите в Мадрид (2004), срещу Еврейския музей в Брюксел (2014) и предотвратения атентат във влак Талис по линията Амстердам-Париж през август тази година.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg