Божидар Димитров: Съединението предотврати създаването на румелийска нация и език

0

1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България. След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТЦРК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват. Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите „Съединение“. За смисъла на Съединението и опасностите пред България, ако то не е беше случило, потърсихме за коментар историка проф. Божидар Димитров.

Божидар Димитров– Проф. Димитров, пример за какво трябва да ни бъде Съединението?

– Съединението е положителен пример по няколко линии. Две български държави се съединяват в една, което е хубаво. България става по територия и население хегемон на Балканите, тъй като Сърбия, Гърция и Румъния са по-малки от нея. Другото е избягване на бъдещи разцепления на българската нация.

Ако Източна Румелия беше продължила да съществува още 10 години, нейният политически елит щеше да усети твърдостта на властта, щеше да измисли румелийска нация, да създаде литературен румелийски език и да имаме още една държава, изградена на българска основа.

СъединениетоВ същото време в духовен аспект, българите научават, че и сами могат да вършат нещо.

Дава се добър урок на всеки българин, а не както погрешно се е смятало, че без помощта на Великите сили и техните посланици в София, ние нищо не можем да свършим.

– 132 години по-късно обединени ли сме?

– Днес българите се нуждаем много от съединение, защото ние в персонален, в политически и в духовен план сме страшно разединени.

Не можем да свършим едно хубаво дело без една част от българския народ като политици и интелектуалци гневно да го осъди.

Прост пример е паметникът на Самуил. Няма по-безусловен български владетел, пред когото цялото българско общество и чуждестранни историографи се прекланят.

паметник Самуил

Въпреки това в България се намериха хора от така наречения „елит“, които гневно осъдиха не светещите очи, не мястото на паметника, а самото право в България да бъде издигнат паметник на Цар Самуил. Той не бил достоен български владетел, каквото мнение изрази един професор СУ „Св. Климент Охридски“.

Нуждаем се от обединение по няколко важни въпроса. Българският и духовният елит са много разединени, но когато става Съединението, всички застават зад него, забравяйки вражди и страсти. Веднага след него, те отново започват да се карат.

Година по-късно князът, осъществил Съединението е детрониран, а героите на Съединението са разстреляни като превратаджии.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg