Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература

0

Американският певец, композитор и текстописец Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г. – изненадващо решение, с което за пръв път престижното отличие беше присъдено на музикант „за създаване на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция“, пише Асошиейтед прес.

Боб Дилън спечели Нобелова награда за литератураБоб Дилън, който е на 75 години, е най-известния поет-музикант на своето поколение. Песни като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are A-Changing“ се превърнаха в химни на антивоенното движение и на движението за граждански права през 60-те години на миналия век в САЩ. Влиянието му върху поп културата е огромно.

Макар и да беше споменаван сред очакваните нобелови лауреати за литература от години, много специалисти изключваха Боб Дилън да спечели наградата със 100-годишна традиция, защото не мислеха, че е възможно академията да допусне до нея и музикалния свят.

Оказа се, че грешат. Постоянният секретар на академията Сара Даниус каза, че макар и Дилън да изпълнява стиховете си под формата на песни, това не се различава от традицията на древните гърци, чиито творби често са звучали под музикален акомпанимент.

„Боб Дилън пише поезия за ухото. Но е съвсем удачно творбите му да бъдат четени като стихове“ –  

каза тя.

Дилън е първият американец, спечелил Нобелова награда за литература от Тони Морисън през 1993 г.

Боб Дилън спечели Нобелова награда за литератураЕдва навършил 20 години Боб Дилън превзема света на фолк музиката. Оттогава той непрекъснато се преобразява, като това често възмущава почитателите му, но след това те му стават още по-пламенни фенове. Кариерата му е толкова сложна комбинация на елузивни и непрекъснато променящи се стилове, че във филма за живота му „I’m Not There“ („Няма ме“) шестима актьори се превъплъщават в образа му.

Макар и общо да го определят като рок музикант, Боб Дилън е повлиян от много стилове, като кънтри, госпъл, блус, фолк, поп, ритъм енд блус. Той твори във всички тях, понякога поотделно, понякога едновременно и се извисява над музиката и поп културата.

Боб Дилън печели награда „Оскар“ през 2011 г. за песента „Things Have Changed„. От присъждащата „Грами “ Национална звукозаписна академия получава наградата за цялостни постижения през 1991 г. През 2008 г. печели награда „Пулицър“ за принос към музиката и американската култура.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg