3 години след трагедията в Лозенец страхът го има

0

3 години се навършват днес от експлозията в склад за обезвреждане на боеприпаси, който се намира между пътен възел Петолъчката и стралджанското село Лозенец. При инцидента загинаха трима работници в склада, 18 бяха ранени. Това е и темата на разговора ни с Иван Митев – председател на Инициативния комитет за невъзстановяване на складова база „Стралджа – Мараш”.

Лозенец, експлозия– Г-н Митев, има ли страх у хората в село Лозенец 3 години след взривовете?

– Страхът не е преставал, защото тези, които взривиха базата преди 3 години, имат намерение отново да я възстановят. Миналата седмица са представили документацията в община Стралджа за възстановяване на базата. Притесненията ни идват от това, че в близост до базата се намират много рискови обекти. Става въпрос за газопровод, през който преминава 13 млрд. Кубически метра газ годишно и се намира само на 1300 метра. Газова комплексова станция, обслужваща трасето за Гърция и Турция, се намира само на 3000 метра от база „Стралджа- Мараш“. Съгласно постановление 181 на МС, тези обекти са определени като стратегически от национално значение. Снарядите по време на взривовете прелитаха на повече от 6000 метра и нашите притеснения са свързани с това, че ако се възстанови базата, трагедията може да се повтори.

Лозенец, експлозия– Вие като председател на Инициативния комитет проведохте много срещи с министри и с народни представители. Запознахте ги с тези притеснения. Не помогнаха ли?

– Днес организирахме мероприятие по повод тази дата. В храма в село Лозенец направихме панихида, положихме цветя на паметната плоча, която изградихме. Тези неща не бива да се забравят. Виждате какви трагедии се случват, невинни хора загиват. Това ще продължи да се случва докато този проблем не бъде уреден законодателно. Ние настояваме повече от 2 години и половина тези бази да отстояват най-малко на 6 километра от населени места, от обекти -1 категория, от сгради, свързани с националната ни сигурност. За съжаление нашите законодатели не решават този проблем и аз не знам какво още трябва да гръмне, каква трагедия да стане, за да се реши този проблем законодателно. От 1 юни влезе директива – 2012 на ЕС за предотвратяване на големи аварии, която за съжаление не се отчита в нашите нормативни документи.

Лозенец, експлозия– Има ли изплатени обезщетения?

– Досега няма изплатени обезщетения на земеделските производители.

– Какви загуби претърпяха?

– За всички земеделски производители в региона щетите са за над 600 000 лева. За съжаление получихме отговор от Министерството на земеделието и храните, че няма законово основание да бъдат изплатени тези средства от фонд „Бедствия и аварии“, а в същото време от същия фонд бяха изплатени на Министерство на отбраната 450 000 лева за почистване на района от боеприпаси, които частната фирма „Берета Трейдинг“ причини по време на взривоте преди 3 години. Тези пари са наши – на данъкоплатците. Държавата не смее да си ги потърси от фирмата, която причини тази авария. Междуведомственият съвет към МС е подновил лиценза за извършване на тази дейност с внос и износ на боеприпаси на фирмата „Берета Трейдинг“, което е парадокс. Това е фирма, причинила голяма авария с 3 човешки жертви, с 18 ранени, за което са запознати в ЕС, и която е с подновен лиценза за извършване на тази дейност.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg