Откриха „Малкия Помпей“ недалеч от Лион

0

Археолози се натъкнаха на изключителна находка. Обектът е определен като Малкия Помпей от специалистите, след като бяха открити руини от доста запазени площад и луксозен дом. Мястото е Югоизточна Франция, град Виен (предградието Сен Коломб), на 30 км от Лион, край бреговете на р. Рона.

откриха Малкия Помпей„Невероятно щастливи сме. Това, без съмнение са наистина впечатляващи разкопки от древноримския период, на които се натъкват археолози в последния половин век“ –

категоричен е ръководителят на екипа Бенжамен Клеман.

Град Виен, прочут със своя амфитеатър и катедрален храм, е бил стратегически център на пътя, свързващ Северна Галия с римската провинция Нарбонска Галия в южната част на Франция.

Археологическите находки се разпростират на внушителни размери – 7000 кв.м, които са в съвременната градска среда. Това, според специалистите, е голяма рядкост. Руините се отличават с невиждано разнообразие на находки, които са в отлично състояние.

Новооткритият древен квартал, който е със сгради, датиращи от 1 в. пр. Н.е., се смята, че е бил обитаван за приблизително 300 години, преди да бъде изоставен след серия от големи пожари.

Единият от обектите представлява останки от срутен горен етаж и тераса на дом, кръстен от археолозите Къщата на вакханалиите. Причината за това наименование идва от факта, че на откритата мозайка са изобразени сатири (полухора, полукозели) и менади (вакханки) – последователки на бога на виното Бакхус (Дионис), които са го обградили.

откриха Малкия Помпей

Доста добре са съхранени срутените етажи, а обзавеждането е изоставено при бягството на хората от огнените стихии.

„Хората са избягали от пожарите в района и с това, че са оставили своето имущество, са превърнали района в „Малкия Помпей“, по подобие на римския град-държава, който до голяма степен е запазен, след като е бил погребан от вулканична пепел на Везувий“,

казва археологът Клеман и допълва, че домът с неговите мозайки, балюстради и мраморни плочи е бил собственост на търговец от Изтока.

откриха Малкия Помпей

„В състояние сме да възстановим напълно дома от неговите основи до покрива му, както са направили колегите в Херкулан и Помпей“ –

уверява Клеман.

откриха Малкия ПомпейВ друга от откритите къщи, върху изискана мозайка е изобразено част от тялото на богинята на комедията Талия, отвлечена от похотливия бог на сатирата Пан.

Мозайките се реставрират внимателно, за да бъдат възстановени напълно и да станат част от Музея на Гало-римската цивилизация на град Виен.

Сред другите находки на „Малкия Помпей“ са голяма обществена сграда с фонтан, украсен със статуя на Херкулес. Клеман и колегите му предполагат, че това е дворът на древно училище по философия.

откриха Малкия ПомпейРазкопките, които са в ход от април, са били предвидени да продължат до средата на септември, но властите в страната са ги удължили до края на годината, за да може да бъдат открити още артефакти.

През следващите месеци 20-членният екип на Бенжамен Клеман ще продължи работата си към други части на руините в предградието на Виен – Сен Коломб, където вече са се натъкнали на древни работилници.

сн: Jean-Philippe Ksiazek/AFP/Getty Images

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg