Уникално! За Деня на Съединението българинът Костадин Николов направи Царевец от захар

2

Запознайте се с Костадин Николов – един изкусен сладкар, чийто живот и професионализъм отдавна са изнесени от пределите на България. Роден е на 27 декември 1982 г. във Варна, а в момента е собственик на сладкарската фирма „Couture Cakes by Kosta“ в Англия. За да отбележи по нестандартен начин Деня на Съединението, Костадин изненада всички на личната си страница във Фейсбук като пусна снимки на един

невероятен кулинарен шедьовър – Царевец от захар!

Костадин Николов направи Царевец от захар

Ювелирната творба е изработена от 20 кг фондан и е с размери 1,5 м нa 90 cм. Макетът на историческия търновски хълм Царевец от захарно тесто Костадин е направил съвсем сам в собствения си сладкарски цех в Саутенд, на 40 км от столицата Лондон. Основата на уникалната торта е изградена от стиропор и оризов корнфлекс, за да издържи максимално дълго време.

Както сами виждате на горната снимка, изобразени са всички детайли на Царевец – портите, крепостните стени, Балдуиновата кула, Патриаршията, а в ниската част на сладкарското произведение на изкуството ca разположени криволичещата река Янтра и църквата „Св. 40 мъченици“. Гербът и лъвът, също са изваяни от захар.

Костадин Николов направи Царевец от захар

Освен нестандартното захарно изделие, което вече краси витрината на неговия цех, Костадин представи и по нестандартен начин своето творение в интернет – с видеоклип, който е досущ като спектакъла „Звук и светлина“.

Publié par Kostadin Nikolov sur mercredi 6 septembre 2017

Талантливият сладкар е заснел нестандартната торта и е подложил за фон музиката от композициите „Откога се е, мила моя майно льо“, посветена на последния български цар Иван Шишман и „Притури се планината“, в изпълнение на Стефка Съботинова.

Костадин споделя, че е избрал да представи на своите приятели в глобалната мрежа новото си произведение на кулинарното изкуство навръх 6 септември, тъй като иска

всички българи, пръснали се по света да се гордеят с историята си.

Майстор сладкарят е избрал емблемата на Вeликo Търново – Царевец, тъй като градът, който е бил и столица на България, e много важна част от нашето славно минало.

Костадин Николов направи България от захар

Това не е първият захарен модел на Костадин Николов на национална тема. През юни тази година той създаде и сподели с приятелите си във Фейсбук

картата на България от захар!

На нея (снимката горе) са изобразени едни от светините на българската нация, сред които паметника Шипка, Черешовото топче, Рибният буквар, църквата-костница в Батак, книгите на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания“ и на Алеко Константинов „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“.

От фондан Костадин Николов е създал още традиционните музикални инструменти гайда, гъдулка, тъпан, както и кулинарните ни визитни картички пред света – розовото масло и киселото мляко. Най-впечатляващи и навяващи тъга обаче, са самолетите от Терминал 1 на Летище София, които отлитат от родината ни – красивата, но обезлюдяваща България!

сн: личен Фейсбук профил на Костадин Николов

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

Коментирай в Delo.bg