Гордост! Анимацията „Сляпата Вайша“ на българина Теодор Ушев е номинирана за „Оскар“

0

След като русенецът Владимир Койлазов стана тазгодишният носител на престижната награда „Оскар“ за постижение в сферата на науката и високите технологии, България има още един повод за гордост. Късометражният анимационен филм „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е номиниран за престижните статуетки в края на февруари.

анимацията "Сляпата Вайда"Филмчето ще се състезава с още 4 ленти за високото отличие.

Анимацията „Сляпата Вайша“ е базирана на едноименния разказ на писателя Георги Господинов.

Той е поместен с сборника му „И други истории“.

„Сляпата Вайша“ разказва за малко момиче, което има феноменална способност – гледа в миналото и в бъдещето с по едно от очите си! Девойката не може да живее в съвремието именно поради това проклятие. Момичето остава в плен от тормоза и заслепеността на това, което предстои и това, което е било.

анимацията "Сляпата Вайда"

Режисьорът Теодор Ушев и писателят Георги Господинов, сн. Румяна Тонева

С анимацията си аниматорът Теодор Ушев метафорично подчертава колко е важно да живеем тук и сега. „Сляпата Вайша“ е умело разказана приказка за красота и мъдрост, а в заснемането й се ползва експерименталната технология Virtual Reality с помощта на специални стереоскопични очила.

Това далеч не е единственото признание за Теодор Ушев. Неговите анимации са носители на над 80 приза от цял свят.

анимацията "Сляпата Вайда"Преди 4 години късометражният му филм „Gloria Victoria“ е обявен за най-добра анимация. През 2014 г. получава и номинация за анимационните награди на Холивуд Annie awards.

Сред популярните анимации на роденият на 4 февруари 1968 г. в Кюстендил Теодор Ушев са още „Човекът, който чакаше“, „Тауър Бауър“, „Царица“ и др.

Графичният дизайнер и аниматор е роден в Кюстендил, син е на художника Асен Ушев. Вече седем години Теодор Ушев води майсторски класове в над 20 държави, сред които Великобритания, Канада, Япония, Унгария, Франция, Германия, Испания и Португалия.

Статуетките „Оскар“ ще бъдат раздадени на победителите по време на очаквано бляскава церемония в „Dolby Theatre“ в Лос Анджелис на 26 февруари. Екипът на delo.bg пожелава успех на Теодор Ушев!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гордост! Българинът Владимир Койлазов с „Оскар“

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg