За немечтаните мечти

0

Всички около мен знаят, че мюзикълът не е сред любимите ми жанрове. С риск да си навлека гнева на любителите на Бродуей, го смятам за остарял. След като обаче снощи изгледах мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ на Държавната опера и балет – Пловдив, гостуващ в НДК, си дадох сметка, че никога няма да остареят енергията, виталността и уникалният заряд, който носи мюзикълът. А в „Човека от Ла Манча“ те буквално преливат под прожекторите и в цялата зала.

„Този спектакъл има една-единствена цел – да прегърне своята публика“,

каза режисьорът Борис Панкин на пресконференцията преди представлението. Несъмнено се е получила една адекватна, топла и необятна прегръдка, споменът за която усещаш дълго след края на спектакъла.

Човекът от Ла Манча, мечна, Мариян Бачев, Орлин Горанов

В хита на Дейл Васерман, Мич Лей и Джо Дариън великият испански писател Мигел де Сервантес и неговият сподвижник Санчо Панса попадат зад решетките и биват съдени от затворниците, преди да ги осъди Светата инквизиция. В своя защита Сервантес изиграва пиеса по ръкописа на своя живот – „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча„. Истина и театър, сън и реалност, лудост и злободневна нормалност се заплитат в една вълшебна амалгама, в която „мисия“ и „обет“ все още значат нещо, любовта е красива, възвишена и напълно възможна, предаността е добродетел, не недостатък, а светът е не такъв, какъвто е, а какъвто искаме да бъде.

Мариан Бачев е безспорно сред големите комици на нашето време, но ролята му на Санчо Панса е едно от най-добрите му изпълнения заради фината доза лиризъм, която вкарва в него. А Орлин Горанов е толкова убедителен и вокално безкомпромисен в образа на светлия и доблестен рицар Дон Кихот, че накрая смъртта му изглежда съвсем нереална – повярвали сме, че доброто просто не умира и си тананикаме на излизане от залата:

„Живей с немечтани мечти,
мини неизбродни води,
стигни непристъпни бряг,
носи непосилната мъка,
срази несразимия враг!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg