Синият воал на Михалков

0

Да си причиниш „Слънчев удар” на Никита Михалков по Коледа не е най-добрата идея. Празничната лекота и фриволност рязко катастрофират в тази прецизна и по руски дълбока филмова лента. На нейния фон животът тук и сега започва да изглежда укоримо лесен.

Всичко, което познавате от други мащабни платна на Михалков като „Изпепелени от слънцето” и „Сибирският бръснар”, го има и тук – епистоларни пейзажи, топъл провинциален чар, магии, аромати, женски будоар, кожени ръкавици, дантелени чаршафи, сини воали, дискретният чар на буржоазията и любовта, която убива – повече от куршумите и по-жестоко от войната. Любовта като бойно поле, като блян и несбъдване, като сън и изкупление.

Слънчев удар, реж. Никита Михалков

Само голям майстор може да направи от един къс разказ тричасов епос с дръзко „дописване” на сюжети и с дълбаене във въздействащи детайли. Разказът е „Слънчев удар” и части от „Окаяни дни” на нобеловия лауреат Иван Бунин. Литературните произведения разказват за идването на съветската власт в Одеса и Москва, но филмът разплита нишките на историята си през напускането на Крим от белогвардейските войски.

Как едно добродушно момче, помагащо в църковния храм и откриващо теорията на Дарвин, се превръща в хладнокръвен убиец?

Слънчев удар, реж. Никита МихалковКак една мистериозно красива жена за една нощ, в една непозната хотелска стая на фона на отворения прозорец и веещи се от вятъра пердета, отмъква наивното сърце на един влюбен порудчик? Как изпод сивия шинел, калния ботуш, евтиния тютюн и прословутата войнска чест изчезва „онази Русия, която изгубихме?”

Все важни въпроси, на които Михалков не дава политически отговори. Основателно или не, режисьорът често отнася обвинения, че е „придворен” на властта в Русия, но през цялото време, докато гледах „Слънчев удар”, си мислех, че филмът няма да се хареса на Путин. Най вече заради полъха на синия воал – символ на онази свобода, безметежност и обаятелен безпорядък на чувствата, неповластни на никакъв контрол.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg