Дакота – новата театрална ария на тримата тенори

0

Най-вероятно вече знаете за „Дакота“ в Сатиричния театър, защото рекламната кампания на спектакъла е масирана и много видима. Онова, което не знаете обаче е, че само след няколко седмици за това представление ще говорят всички.

Звездното трио актьорски тенори – Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Юлиан Вергов тук е подсилено от една актриса –Александра Василева, а режисьор е Владимир Пенев. Брилянтната хладна сценография е дело на Никола Тороманов. Пиесата е непозната на българската публика, но е световен театрален хит – „Дакота“ на испанския драматург Жолди Галсерон.

Дакота

Дакота е точка от картата на САЩ. Табела, посока, път. Но Дакота е и илюзия – онова прозрачно, ефирно пространство между реалността и сънищата, в което се случва пиесата. Подреденият по калъп живот на зъболекаря Иполит Харама /ювелирна роля на Захари Бахаров, който може да гледате и по HBO в петия сезон на „Game Of Thrones“ – „Игра на тронове„/ се разбърква тотално в следствие на двуседмична кома, след която той започва да сънува кошмари, които се сбъдват в действителността.

ДакотаИма по много от всичко в това представление, заради което театърът е толкова интимно и поетично преживяване на фона на шумната и екстровертна съвременност. Има ги паяжините на душата, предишните зими, които упорито живеят в нас, чужденците, които се събуждаме всяка сутрин, пленените спомени, бисерните раковини на копнежа, музиката на мисълта, речника на болката, езика на самотата, стъпването в бъдещето и разбира се, сънищата. Сънищата са витрината на нашето алтер его. В сънищата е нищожната привидност на живота ни, осребрената вътрешна свобода, заблудата, която сами си отглеждаме, разрухата, която сами отказваме да спрем. Една далечна в близостта си, постоянна и неконтролируема Дакота

Премиерата на спектакъла е тази вечер на голямата сцена на Сатиричния театър. Не отлагайте гледането му твърде дълго. Това представление не заслужава да го споходи бърнаут синдромът.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg