Евровизия 2016 спечели Украйна, Поли Генова с невероятен успех при зрителския вот

0

Украинката от татарски произход Джамала е новата носителка на кристалния микрофон – голямата наградата на Евровизия! Песента й „1944“ стана победител в 61-то издание на Евровизия с 534 точки! Тази година в Стокхолм полемиката беше свързана с украинската татарска песен, чийто текст и внушение реално е срещу Русия – депортирането на кримските татари от Сталин.

Евровизия, Украйна 2016Джамала, която е родена в семейство на кримски татар и арменка пише песента „1944“ специално за „Евровизия“. Според певицата, за текста на песента е била вдъхновена от история, разказана от прабаба й, която също е била сред депортираните.

„Тази 1944 година променя завинаги живота на една крехка жена – баба ми Назил Кхан. След това битието й никога не е било същото“,

сподели победителката Джамала, която с нетърпение очаква провеждането на следващото издание на Евровизия в Украйна. На пресконференцията след гала вечерта в Стокхолм тя заяви:

„За мен това е особена чест и голяма отговорност. Благодаря ви, че гласувахте за мен!“

Руският участник Сергей Лазарев от своя страна отбеляза, че Джамала е „забележителна певица“. Организаторите на музикалното съревнование вече потвърдиха, че „Евровизия 2017“ ще се проведе идния месец май.

Русия нададе глас заради политическия подтекст в песента на Джамала: „Когато чужденците идват, когато влизат у вас, когато ви убиват и казват ние не сме виновни, не сме виновни…“ Според Москва думите в песента 1944 противоречат на регламента на песенния фест, който забранява жестове или думи от политическо естество. От Евровизия обаче категорично заявиха, че думите в песента на украинската изпълнителка са единствено и само от историческо естество и допуснаха композицията за участие.

Евровизия, Украйна 2016

След победата на Джамала на 61-то издание на Евровизия, Мустафа Найем, един от водещите ръководители на бунта на киевския Майдан, който преди две години отстрани от власт проруския президент Янукович каза, че ще е най-добре държавата-победител Украйна да организира Евровизия на полуостров Крим. По този начин щяла да се изпълни една справедливост, ако Евровизия – 2017 се състои на историческата родна земя на Джамала.

На косъм от прецедент в 61-годишната история на конкурса стана родената в Южна Корея, но емигрирала с родителите си в Австралия още на 9-годишна възраст Дами Им. Дами за малко да спечели първото място в иначе европейския песенен фестивал. Композицията й „Звукът на тишината“ (Sound Of Silence) излезе още при старта на националното гласуване начело, а зрителският вот с sms-и я остави втора с 511 точки.

Така „Звукът на тишината“, композирана от Антъни Егизи и Дейвид Мусмечи стана песен №2 на Евровизия за 2016 г.

eurovision, Австралия победи на Евровизия 2016

За първи път избраната песен на 3 март тази година при вътрешен конкурс на австралийския телевизионен оператор Special Broadcasting Service (SBS) беше официално представена на обществеността седмица по-късно – 11 март.

Миналата година Австралия дебютира в конкурса на Евровизия по покана на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) като „еднократен“ специален гост в чест на 60-годишнината на Евровизия. На 17 ноември 2015 г. беше отправена отново покана към държавата-континент да участва и през 2016 г. Песента от Австралия премина на големия финал от втория полуфинал на 12 май.

След Дима Билан през 2008 г. и „Believe“, още един младеж се опита да отведе фестивала в Москва. Това е Сергей Лазарев, който остана под №3 с 491 точки в тазгодишния песенен конкурс с композицията „You are the only one„.

Новите правила на конкурса, които бяха въведени за първи път отведоха България на четвъртото място с рекордните 307 точки, песента на Поли Генова „If Love Was A crime“ беше и една от най-аплодираните в залата в Стокхолм. С резултата от тази година България постигна най-доброто си класиране до момента, като надмина дори атрактивното сценично изпълнение на Елица и Стунджи и 5-то място през 2007 г.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg