Симеон Колев: Самолетите и летищата са символ на свобода и цивилизация

0

Симеон КолевСимеон Колевжурналист, водещ на „Стартер“ по БГ радио

Моят първи полет беше някъде през 80-те. Тогава пътувахме на лагер с училището до Варна или Бургас. Учех в 142-ро ЕСПУ “Веселин Ханчев”. Беше руско училище. Съвсем смътно си спомням, че билетите струваха 20 лева до Бургас и 22 до Варна. Знам, че по същото време се е летяло и до Видин.

Не съм богат на спомени от този период, но няма да забравя чувството на нещо леко недостъпно, което те обзема, когато влезеш в салона на самолета. Интериорът беше в синьо и мисля, че бяха по три седалки на ред, което едва ли е възможно, защото БГА “Балкан” оперираше с по-малки самолети до тези градове, а конфигурация от по три седалки на ред имаше в ТУ 154М, доколкото си спомням. Това до голяма степен са свободни съчинения, защото беше отдавна…

Симеон Колев

Симо и Богдана, 9 години БГ радио

Адски много обичам самолетите! И летищата. И двете са символ на цивилизация и свобода. Минаха много години преди отново да се кача на самолет, но беше незабравимо! Помня детайлно – полетът беше с British Airways, а дестинацията София – Лондон – Питсбърг. Билетът струваше 515 долара. Полетът до Америка беше на следващия ден. Тогава имаше визи, а след като бях получил виза за Щатите, в Лондон лесно ми дадоха и транзитна виза, с която можех да разгледам столицата на Обединеното кралство вечерта и да успея да се прибера с последното влакче до летището. Беше преди 15-тина години.

Нямах пари за хотел и спах на летището. На следващия ден летях до Америка с Boeing 767. Полетът беше почти празен. Обслужването беше величествено! Това бяха последните месеци, буквално, в които сервираха самолетната храна в истински чинии и с истински прибори, а не в картонени опаковки, сякаш ти дават социални помощи. Тогава в самолета даваха “Обществен варг” с Уил Смит и Джийн Хекман. Това преживяване с Бритиш просто окончателно ме формира като огромен фен на авиацията.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg