„Bontadi“ – италианското кафе, което създава история

0

„Bontadi“ е най-старата фабрика за печене на кафе в Италия. Създадена е през 1790 г. от едноименната фамилия. Още от XVIII в. фамилия Бонтади са едри земевладелци в долината на река По. През 1790 г. Карло Бонтади изоставя земеделската дейност, за да навлезе в търговията. Основава едноименна фирма в Роверето. Предприемач с остър нюх към сделките, Карло Бонтади се захваща с продажбата на продукт, предназначен за специални моменти – кафето.  В специално интревю за delo.bg Ирина Дилкова, вносител на марката за България, разказва за историята на „Bontadi“ с любопитни факти, както и за спецификата на кафето по света. 

Бонтади кафе

Г-жо Дилкова, как започва историята на кафето „Bontadi“?

– Историята на „Bontadi“ започва във време, в което са се купували сурови зърна и са се изпичали на домашното огнище в уреда, в който са пекли и ечемикът за кафе. В техния музей  в Роверето могат да се видят всички експонати за печене на кафе. Освен това, семейство Бонтади има и академия за желаещите да научат повече за кафето.

Кога кафето „Bontadi“ дойде в България? 

– От 2022 година и българите вече могат да се насладят на кафе „Bontadi“. Първо, започнахме с интересна изложба, на която показхме изпратени ни от музея Bontadi експонати, като например една от първите еспресо машини от 1930 г. и оттам нататък започнахме да разпространяваме кафето у нас. Любопитен факт е, че кафето не е измислено в Италия. Там е измислен начинът на приготвяне, който се нарича еспресо – бързо приготовяне със специални машини под налягане. Преди това кафето се е варяло, като чая и през цедка се е филтрирало. И от Италия тръгват т.нар. еспресо машини.

Bontadi

Каква е тайната на хубавото кафе? 

– Едно хубаво кафе трябва да е 7 грама. Затова хартиените дози са един добър избор, защото не само че опазват природата, тъй като хартията се рециклира, а пласмасовите капсули я замърсяват, а и защото в тях се съдържа точно 7 грама кафе.

Бонтади кафе

Спецификата на кафето „Bontadi“:

  • Кафето расте само в екваториалната зона, като се избират най-добрите производители – Южна или Централна Америка, Далечния изток, Африка;

  • Суровото кафе се тества и анализира през целия период на съхранение;

  • За  максимално съхранение на благородните съставки, кафето се насипва в силози, обогатени с инертен газ. Съчетанието между печене по сортове и опаковането в защитена среда гарантира съхраняването на вкус и аромат в дългосрочен план.

Какви са предпочитанията за кафе на различните националности? 

– Има държави, които обичат да пият филтрирано кафе, и други които пият турско кафе. Еспресо кафето е приоритетно за Европа и Италия, но в домакинствата в Италия винаги присъства малка кафеварка, която се нарича „Мока“. Истинските италианци пият непременно такова кафе, защото е по-силно. Най-много кафе пият в скандинавските държави, но там се предпочита филтър кафето. Колкото повече то стои във вода, толкова по-силни са ароматите, както и кофеинът, който излиза от него. В САЩ най-много харесват „Blonde“ или т.нар. светло кафе, на юг от Италия харесват по-тъмно кафе.

Bontadi

Кои вкусове са най-предпочитани? 

– В нашите магазини може да се избере кафе, като първо се пробва. Така може да се установи кой вкус може да допадне на сетивата ни. Има хора, които харесват повече Arabica, или 100% Arabica, а ние имаме доста различни предложения. Имаме био кафе, както и „Коста Рика“, „Куба“ и др. В магазина ни на ул. “Цар Асен” 45 в София, може да дегустирате различни кафета и след това да си купите, ако ви допадне.

Бонтади кафе

Как се пие кафе у нас и в Италия?

– Италианецът пие кафе, застанал прав на бар и като шот, затова там късото кафе е най-поръчвано, докато в България хората пият кафе седнали на маса, говорейки си по-дълго и затова кафето е по-дълго. Истинските ценители на кафе пият кафето без захар, за да усетят всички вкусове и аромати. Интересно е, че от семейство Бонтади са измислили високия бар в началото на 1900 г., за да могат жените да пият кафе сами, без мъжете си, защото ако са седнали на маса и пият кафе, хората ги мислели за непристойни.

Бонтади кафе

Ирина Дилкова (на снимката долу) споделя, че със седмицата на италианската култура по света, която се проведе в края на ноември 2022 г., в каферията „Bontadi“ в София са направили дегустация на кафета, а почетен гост е бил един от най-старите пекари от пекарна „Bontadi“ в Италия. Заедно с него, са направили лекция в Пловдивския университет по хранителни технологии, заедно с италианското посолство, италианския инситут за търговия в чужбина и самият университет.

Bontadi

На срещата са били споделени любопитни факти за технологията на кафето от марката „Bontadi“. А за своя професионализъм и перфекционизъм

кафето „Bontadi“ е получило награда от Италия за чистота на продуктите и опазване на природата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg