Урина произвежда ток в тоалетните ни

0

урина, ток, тоалетнаТок от урина генерираха в Бристол. Знаменателният проект е под ръководството на професор Йоанис Йеропулос, експерт по добив на  енергия от неконвенционални източници с горивни  микробатектериални клетки.

Първата обществена тоалетна, която произвежда ток от урина, е в  кампуса на университет в град Бристол, Великобритания. Надеждите на учените са, че тяхното изобретение ще се ползва в бедствени райони или с него ще бъдат снабдявани с електричество бежански лагери.

Каква е технологията? Тя се базира на хранещи се с урина микроби.  По този начин те генерират биохимична енергия. урина, ток, тоалетнаНужникът е  изграден съвместно с Oxfam, компания развиваща дейността си в доставянето на санитарни принадлежности за бежански райони и отдалечени части на света.

Всички преподаватели, възпитаници и технически персонал на университета в западния британски град Бристол използват тоалетната-чудо като с урината си захранват микробактериалния модул и по този начин помещението се осветява.

урина, ток, тоалетнаВ нестандартния опит са използвани 3 микрогоривни клетки, които са от акрил с 25 милилитрови катодни и анодни камери. Електродите са свързани посредством помпи с еднолитрови бутилки-резервоари. Необработената урина се добавя или на малки обеми до 10 мл. като се инжектира автоматично в анодния отвор, или на големи количества от 25 мл до 300 мл директно в бутилката.

урина, ток, тоалетна

проф. Йеропулос произведе ток в тоалетни от урина

Технологията предполага урината да се ползва по два начина – или в момента, или едноседмично отлежала. Преди самото инжектиране на порцията от 25 мл, микрогоривната клетка генерира ток по по 0.9 милиампера на кв.м. Веднага след първата доза капацитетът се вдига до 2.9 милиампера на кв.м. и то до един час след първоначалната инжекция.

Оказало се, че количеството урина е съвсем достатъчно за произвеждането на непрекъснато електричество в продължение на 3 дни с горепосочения капацитет.

“Горд съм, че доказахме най-сетне, че методът за генериране на електричество действа”,

не крие задоволството си ръководителят на проекта проф. Йоанис Йеропулос.

Според Анди Бастейбъл от фирмата Оxfam

„Разработването на подобна технология ще позволи на хората от труднодостъпни райони, като бежанските лагери, да произвеждат електричество.“

урина, ток, тоалетнаЦифрите говорят сами – човечеството произвежда 6.4 трилиона литра урина всяка година. Това е един неизползван потенциал, който може да се използва, за да имаме евтин ток. Самите благотворителни организации могат да ползват суровината и да помогнат по този начин на доста хора по света, които са в крайна нужда.

Един паунд – толкова струва производството на една микробактериална горивна клетка. Малка тоалетна, като тази в двора на университета в Бристол – не повече от 600 британски лири стерлинги.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg