Уникално! Разчетоха папируси за древни магии

0

Италианецът Франко Малтомини, египтолог в Университета в Удине, успял да разчете два древно-египетски папируса, написани преди около 1700 години! За голяма изненада на всички се оказало, че тези папируси съдържат редица магии за любов – споделя порталът Live Science.

„Става дума за ръкописи от трети век, намерени 160 км югозападно от Кайро” – казва Малтомини.

Египтолозите, които са анализирали двата папируса, са установили, че те съдържат любовни магии, които се предполага, че може да помогнат за очароването на мъж или жена. Според изследователите, египтяните, които страдали от несподелена любов, трябвало да изпълняват определен магически ритуал – в противен случай „правописът нямало да работи”. Въпреки това, експертите смятат, че е трудно да се каже от какво точно се състояли тези ритуали за любов.

papirus 1

Египтолозите също съобщават, че четенето на вълшебните думи се е придружавало от призоваване на същества от света на духовете, които можели да помогнат да подчините мъжа или жената. В допълнение, на папируса било написано, че с цел да се повиши привлекателността, мъжете и жените, трябвало да ядат колкото се може повече яйца от гълъби, които се считали за истински афродизиак.

Текстът от първия папирус, съдържащ магии за любов, приканва гностически божества (гностицизмът е древна религия, която съдържа дори елементи на християнството). На човек, който иска да завладее една жена, са препоръчва да изгори някои от нещата (имената им не са написани в папируса), докато се къпе, и след това да напише на стената следните думи:

„Заклевам те, чрез земята и водата, демонът, който живее в теб (и аз се заклевам), както и чистотата от тази баня, така както блясъкът, огънят и пламъкът, така че изгори я (избраната жена) докато (майката на избраната жена) не я накара да дойде при мен …” .

papirus 2

Вторият папирус бил свързан с магията да се покори човек. Той препоръчва да се изрежат няколко „магически” изречения върху медна плоча, и след това да го съчетаят с личните вещи на жертвата (например, сандалите й). В допълнение, на обратната страна на папируса били записани различни рецепти за здраве: главоболие, проказа и други заболявания, за които се препоръчало лечение чрез животински екскременти.

Древните магии са били често използвани в елинистическия и римския Египет. Те не са били предназначени за конкретен човек: правилното име трябвало да се запише или изговори. Авторът на заклинанията обаче остава неизвестнен.

В началото на ХХ век папирусите са били намерени сред хиляди други руини на древния египетски град Оксиринхус (сега град в централната част на Египет, който се намира на около 160 км югозападно от Кайро). Разчитането на тези папируси продължа ва и днес.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg