10 случайности, превърнали се в ценни открития

0

Сладолед на клечка

сладолед на клечкаКонцепцията изглежда толкова проста, сякаш е измислена от дете. През зимата на 1905 г. 11 годишния Франк Еперсън оставил чаша газирана плодова напитка навън с клечка за разбъркване. На следващата сутрин намерил първия сладолед на клечка. Той не успял да продаде изобретението си, но 18 години по-късно напуснал работата си като агент по недвижими имоти, патентовал го и създал известната марка Popsicle.

 

Рентгенови лъчи

RentgenПрез 1895 г., Вилхелм Конрад Рьонтген, все още малко известен физик изследва поведението на катодните лъчи. До този момент никой не знае за електрони или радиация. Докато се опитвал да проучи бягащи катодни лъчи напълно случайно открива невидими лъчи, които могат да бъдат заснети на фотографски плаки. Те преминават лесно през кожата и мускулите, но разпространението им е блокирано от кост или метал. Нарича ги рентгенови. За първи път може да се погледне в човешкото тяло, без да се използва скалпел. Почти веднага този вид образна диагностика започва да се използва широко в медицината, като в началото не са проучени страничните ефекти. Носител е на Нобелова награда за физика през 1901.

Помпей

PompeiРазположен в подножието на вулкана Везувий, Помпей е бил голям античен римски град с вековна история. До внезапното изригването на вулкана през 79 г. не е имало никакъв признак, който да предупреди жителите да се евакуират. След 15 часа, когато Везувий затихва голяма част от жителите на Помпей са загинали от задушливи газове или падналата със скорост 200 км/ч каменна градушка. Оцелелите са станали жертва на лавата и високите температури. Дълги години Помпей стои дълбоко консервиран и за неговото съществуване не се знае. Но през 1592 г. при изграждане на канализация италианския архитект Доменико Фонтана случайно намира древни останки и са изкопани статуи и артефакти от повърхността, а после всичко е изоставено. През 1710 г. селянин намира древни останки и това дава причина разкопките да се подновят и така до момента, в който през  1763 г. става възможно разкопките да бъдат посещавани, като с течение на времето се открива все по-голяма част от Помпей.

Бира

beerМоже би откриването на ферментацията е една щастлива случайност. Никой не знае кой първи е изобретил първата бира. Преди 10 000 г. хората в Месопотамия започнали да отглеждат организирано дивите зърнени култури. Първият хляб е бил безквасен, което означава, че е бил сплескан, плосък и твърд. Когато зърното се намокри, то става храна за естествено срещащите се дрожди във въздуха, които произвеждат алкохол като страничен продукт. В един момент древните хлебари са забелязали, че ферментиралото зърно разцъфва в бухнал, пухкав хляб. Може би някои ранни изследователи са решили да опитат от миризливата пяна в кофата за зърно. И така се е родила първата бира. Според някои археолози и антрополози именно произвеждането на ниско алкохолни напитки е в основата на отглеждането на редица зърнени култури, които не са подходящи за изпичане на качествен хляб.

Кока Кола

coca colaПрез 1865 г. по време на битка в американския щат Колумбъс Джон Пембъртън (John Pemberton) получава тежка рана в гърдите. За да се обезболи използва морфин и скоро става зависим от него. Година по-късно започва да търси алтернативни болкоуспокояващи. Фармацевт по образование, Пембъртън създава сироп с токсичното растение Cephalanthus Occidentalis, което расте в щата Джорджия и още неизвестни съставки. Твърди, че напитката, която е създал се грижи за зависимите към наркотици и алкохол, склонните към депресия и за всички, чиито заседнал начин на живот предизвиква нервно изтощение. Но когато се приема закона за пълното въздържание в Атланта през 1886, трябва да се измисли безалкохолен вариант. Така той приготвя напитка с газирана вода и я кръщава Coca Cola. Години по-късно компанията ще обяви, че името е измислено напосоки и не трябва да се спекулира, че в напитката има кокаин. Фармацевт по образование, Пембъртън не спира да хвали създадената напитка, като й приписва редица здравни ползи като това, че е ценен тоник за мозъка, че лекува главоболие, че действа успокояващо и ободряващо. А какви са съставките и защо в някои случаи се стига до пристрастяване, оставяме на Вас да намерите отговор.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-значимите случайни откритияНай-значимите случайни открития

 

Ген-чудоОткриха ген, който може да удължава живота

 

Homo NalediОткриха нов вид прачовек

 

Показана е 2 от 2 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg