Проф. Бърнард Рот: Спрете да ползвате тези две думи, пречат на успеха Ви

1

За успеха, към който повечето от нас се стремят през целия живот са безценните съвети на един световноизвестен учен в тази статия. Поведението Ви и това как Ви възприемат околните зависят от начина, по който говорите. Дори една на пръв поглед минимална замяна на една с друга дума може да обърне изцяло начина, по който вървите към изпълнението на своите цели. Тезата е на професорът по инженерни науки в университета в Станфорд Бърнард Рот. Рот, който ръководи и Института по дизайн „Хасо Платнер“ предлага няколко корекции в изразяването Ви, с които със сигурност ще станете доста по-успешни.

как да постигнем успех

Вместо „трябва“, използвайте „искам“

В книгата си „The Achievement Habit” професор Рот съветва да направите едно елементарно упражнение, което със сигурност няма да Ви затрудни: когато в изречението дойде ред на словосъчетанието „трябва да“, заменете „трябва“ с „искам“.

Според професора, упражнението е доста ефективно и ще накара хората да осъзнаят, че всичко е въпрос на избор в живота им. Дори и неприятните неща, които са им се случвали, са били въз основа на техния избор, с което влияят на психиката си.

Професорът дава пример с един от своите студенти. Той е трябвало да преодолее часовете по математика в университета, но точните науки му били трудни и неприятни. След като се упражнявал и заменил „трябва“ с „искам“, той осъзнал че има желание да посещава курсовете по математика, тъй като ползата от тях след време ще е по-голяма от дискомфорта да ги посещава.

как да постигнем успех

Използвайте „и“, вместо „но“

Сигурно сте се изкушавали да си кажете „Ще ми се да отида на кино, НО имам доста работа, която не чака.“ Пробвайте сега да кажете същото, но с „и“, вместо „но“: „Ще ми се да отида на кино И имам доста работа, която не чака.“

Ползвайки „но“, подсъзнателно си създавате вътрешен конфликт, какъвто реално няма. Т.е. трябва да намерите решение да си вършите работата и да отидете на кино. Но, използвайки „и“, Вашият мозък започва да работи в направлението как да свърши и двете възможности в така дадения пример, пише проф. Рот в книгата си и дава вариант: може би ще разделите работата с колега или ще отидете на кино в друг час, на друга прожекция.

Примерите, които дава професор Бърнард Рот за козметични промени в нашия речник, се основават на доста важен компонент от т.нар. design thinking – стратегия за решаване на проблеми. Използвайки я, Вие поставяте под въпрос своето автоматично мислене и се стараете да видите нещата такива, каквито са всъщност.

Правейки горните опити, може да откриете, че няма нерешими проблеми и че контролирате живота си по-ефективно, отколкото сте предполагали, че можете!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

как да бъда по-щастливЗа какво съжаляват хората към края на живота си

 

как да бъда по-щастливНаправете тези малки промени в живота си, ако искате да бъдете по-щастливи и по-здрави

Безценни съвети за живота, дадени от хората в третата възрастБезценни съвети за живота от хората в зряла възраст

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Димитров на

    Здравейте, прощавайте, че постнах без да прочета докрай и съответно не знам как да поправя грешката си, не съм комп. специалист. С уважение: Димитров

Коментирай в Delo.bg