Последните открития от дъното на Марианската падина

0

Марианската падина е считана за едно от най-загадъчните и неразгадаеми места на нашата планета. В действителност, наистина се знае твърде малко за еко-системите, които живет в дълбоката около 11 хиляди метра падина. В интерес на истината ние знаем повече за повърхността на Марс, отколкото имаме някаква по-детайлна информация относно Марианската падина.

На 20 април експерти, работещи на кораба Okeanos Explorer, собственост на NOAA (Националната океанска и атмосферна администрация), изпратили във водата превозното средство с дистанционно управление ROV Deep Discoverer, за да изследват дъното на Марианската падина – най-дълбокото място на земната повърхност.

Научната експедиция, наречена Dive 4 of the 2016 Deepwater Exploration на Марианските острови ще продължи до 10 юли. Досега учените са били в състояние да открият много интересни, забавни, а понякога тревожни форми на живот.

Споделяме с читателите на Дело последните открития на изследователите. Вижте невероятните създания, които обитават дъното на най-дълбоката точка на Земята!

Дълбинни Holothuria или т. нар. морски краставици, открити във Fina Nagu Caldera D.

holothuria

Красива океанска лилия.

okeanska lilia

Chimera, забелязана в северозападната част на Guam Seamount.

Chimera

Chimera1

Сляп омар, забелязан в северозападната част на Guam Seamount.

Omar

omar1

Океанска звезда gorgonocephalidaе, т.нар. basket star.

basket star

Отдалечен изглед към рядка агрегация от океански звезди gorgonocephalidaе – basket star.

basket stars

Тази невероятно красива медуза се наблюдава близо до подводните планини Enigma Seamount на дълбочина до 3700 метра. Морските биолози са я идентифицирали като вид Hydromedusa, от типа Crossota.

Hydromedusa

На тези, които наистина изпитват любопитство какво се крие в дълбините на Марианската падина, споделяме видео, което съдържа интересна информация и записи на това, което камерата на ROV Deep Discoverer е срещнала по пътя си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg