Пица срещу рак и сърдечносъдови заболявания

0

Италиански учени и готвачи създадоха пица, която може да предотврати развитието на рак и сърдечносъдови заболявания. Пицата „Паскалина“, направена от неаполитански специалисти, е наричана още

„пицата, която удължава живота“ и „противоракова пица“.

Тестеното изделие се прави с продукти, които влизат в състава на Средиземноморската диета. Тази диета е известна с ползите, които носи за здравето.

диетаСредиземноморска диета топи гарантирано мазнини

 

Пицата с основа от пшенично брашно е покрита с чери домати, вид броколи, маслини, студено пресован зехтин, чесън и чили. В „Паскалина“ няма месо или каквито и да е било сирена или кашкавал.

Съставките й са избрани заради способността им да намаляват риска от развитие на сърдечносъдови болести и на някои видове злокачествени заболявания на храносмилателната система, включително рак на дебелото черво.

хапването на ядки намалява риска от рак на простататаХапвайте ядки, за да намалите риска от рак на дебелото черво

 

Учените от италианския Институт за борба с раковите заболявания твърдят, че „Паскалина“ е достатъчно здравословна, за да се консумира два пъти седмично. „Паскалина“ ще може да бъде опитана на Фестивала на пицата в Неапол тази седмица. Това не е първият път, в който става известно, че яденето на пица помага за предотвратяване на ракови заболявания.
През 2003 г. учени откриха, че за хората, които хапват пица, рискът от развитие на рак на ларинкса е с 59 процента по-нисък, на хранопровода – с 34 процента по-нисък, и на дебелото черво – с 26 процента по-нисък.

Благоприятният ефект се приписва на доматите. В кожата им се съдържа антиоксидант, наречен ликопен, който е известен с противораковите си свойства.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg