Откриха фосили на непознати досега динозаври

0

След като само преди няколко дни в Китай бяха открити запазени 43 динозавърски яйца, вижте какви са новите палеонтологични открития по света.

ГОРНА ЧЕЛЮСТ НА КРОНОЗАВЪР

кронозавър, динозавриСелскостопански производител откри челюст на невиждано по размери морско създание от древността. Това се е случило след неочакваната дълга суша в Куинсланд, Австралия. След находката на фермера палеонтолозите вече имат пълна представа за това как е изглеждало страховитото древно водно чудовище.

Фосилът, открит от фермера Робърт Хейкън е долна челюст на кронозавър, обитавал водите в района на Куинсланд прези близо 110 млн. години. Дължината й е метър и половина и е най-запазената и цялостна челюст, откривана до този момент.

кронозавър, динозавриСпоред специалистите морският гигант е достигал цели 11 метра. Главата му е наподобявала тази на днешните крокодили, придвижвал се е във водата с 4 мощни плавника, а самата челюст е била двойно по-мощна от тази на крокодилите, обитавали сладководните басейни.

Зъбите на кронозавъра са големи и извити като банани. Откритият фосил доказва още, че освен долните зъби, горните зъби на морското чудовище са висели от невижданата паст.

Така вече е лесно обясним за палеонтолозите начинът, по който кронозавърът е хващал своята плячка – костенурки, сепии и акули.

МАГИСТРАЛА НА ДИНОЗАВРИТЕ

В Канада, до езерото Уилистън местни палеонтолози откриха динозавърска пътека, датираща на сто милиона години! Находката е част от провинция Британска Колумбия, Северозападна Канада. Сладководният воден обект Уилистън е на 1 500 километра от най-близкия мегаполис – Ванкувър. По пътеката, въпреки солидната й възраст, съвсем отчетливо се различават най-различни следи на животни, изчезнали преди много векове. Стъпките им били запечатани в скалите и камъните. По новооткритият път минавали и то редовно над двайсет вида животни. Ученият Рич Маккри твърди, че по пътеката са много добре запазени отпечатъци на доисторически динозаври.

магистрала на динозаври

3 футболни игрища – такъв е размерът на видимата част от находката, наречена „магистрала на динозаврите„. Палеонтолозите оценяват възрастта й на 117 милиона години. Очакванията са, че най-голямата по рода си динозавърска пътека в целия свят, откривана някога ще се превърне съвсем скоро в една от предпочитаните туристически атракция в северноамериканската държава. Защо не и българите скоро да я посетят, след като Канада въведе облекчения във визовия режим между София и Отава от 1 януари догодина?

CHILESAURUS DIEGOSUAREZI

динозаври, Chilesaurus DiegosuareziТретата палеонтологична находка в последните дни е на фосили от… меко казано странен динозавър. Тревопасният Chilesaurus Diegosuarezi, открит от 7-годишно момче през 2010 г. има особености на анатомията на няколко вида динозаври. Според Фернандо Новас от университата на Ла Плата в Аржентина тялото му достига дължина от около три метра.

Chilesaurus Diegosuarezi е причислен към фамилията на тероподите, сред които са тиранозаври, месоядните велосираптори и карнотаври. Огромните му долни крайници и тазът на Chilesaurus Diegosuarezi навяват асоциации на примитивните зауроподоморфни, отколкото на тероподи, твърди Бернардино Ривадавия, представител на Природонаучния музей в аржентинската столица Буенос Айрес.

Диего Суарез и баща му по време на експедиция, динозаври, Chilesaurus DiegosuareziФосилизираните кости на Chilesaurus Diegosuarezi са били открити в южно Чили от Диего Суарез, на когото е и назован динозавърът. Преди 5 години Диего, тогава първокласник, бил на разходка-експедиция със своите родители-геолози. Съвсем случайно се натъкнал на скални фосили, който в последствие било установено, че са на над 145 милиона години от периода Юра.

„Аз и родителите ми бяхме убедени в началото, че сме се натъкнали на кости от 3 различни вида динозаври, но след това се оказа, че те са на един-единствен вид“,

спомня си Диего Суарез.

динозаври, Chilesaurus Diegosuarezi

Листообразната форма на зъбите, специфичната човка и малкият череп категорично свидетелстват, че Chilesaurus Diegosuarezi е бил растителнояден. Според палеонтолози от бирмингамския университет отделни части от тялото на Chilesaurus Diegosuarezi са били приспособени към специфичен начин на живот.

динозаври, Chilesaurus DiegosuareziХранителният режим на този вид динозаври е бил сходен с този на други групи, а учените го обясняват с т.нар. конвергентна еволюция.

Например челюстите и самите зъби на Chilesaurus Diegosuarezi напомнят изключително на дълговратите му роднини, защото са минали „селекция“ в период от милиони години заради сходния им режим на хранене, категорични са специалистите от университета в Бирмингам.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg