Обществото ни загива, а тези 10 въздействащи до болка илюстрации доказват това

0

Нека си го кажем направо – обществото ни загива бавно и полека. Живеем в дигитална ера, от която няма измъкване, нито връщане назад. Едно от най-големите влияния върху социума в наши дни и в положителен, и в отрицателен аспект, е това на социалните медии и всички нароили се платформи за онлайн общуване. Интернет медиите първоначално са имали предназначение да позволяват на хората от целия свят да споделят интересни моменти от живота си и теми, които ги вълнуват със своите приятели, но с годините платформите за общуване мутираха и станаха много повече от това да си пишеш с роднина или съученик от другия край на света по всяко време. В повечето случаи, хората с профили в социални мрежи научават за всички събития у нас и по света именно от Фейсбук и Туитър преди да ги гледат по новините на телевизиите вечер. В тази връзка, прогнозите на онлайн анализатори показват, че до десетина години телевизията ще бъде изцяло изместена от интернет, а хората още повече ще се „зомбират“ пред екраните на своите персонални електронни устройства.

Модерните хора, тези с динамични професии, разчитат изцяло на своите смартфони и други високотехнологични джаджи за почти всичко, което правят в личния и служебния си живот. Хората в наши дни не могат да направят нищо без своите смартфони, таблети и лаптопи, защото връзката им със семейство, приятели, колеги и бизнес партньори е именно чрез електронните устройства.

Но има и един недостатък за хората, които са буквално пристрастени към социалните медии и високотехнологичните устройства. Всеки може да стане зависим от платформите за комуникация в глобалната мрежа. Е, можем ли да се имунизираме срещу това, което правим, за да запазим себе си и колоритността на живота ни? Пристрастеността към социалните платформи като място за общуване може да има изцяло негативен ефект върху обществото ни като цяло. За да илюстрирам опасността, Ви предлагам 10 брутално истински карикатури, които показват как социума, в който живеем, се е променил по изключително лош начин…

Facebook изяжда времето ни

обществото ни загива

Колко време прекарвате всеки ден във Facebook или в други сайтове за социални контакти? Пречи ли това на Вашата продуктивност в работата и в отношенията към близките Ви? Не мислите ли, че висенето в платформите за общуване с виртуални приятели е губене на време и отправна точка, която Вие дори не знаете къде ще Ви отведе?

Превърнали сме се в лайкохолици „Likeaholics“

обществото ни загива

Осъзнавате ли, че Вие поствате снимка или остроумен текст само за да видите колко от Вашите приятели в социалната мрежа ще натиснат бутона с пословичния вирнат палец? Тази илюстрация показва, че за някои хора харесванията (лайковете) във Facebook са системи с медикаменти, които трябва моментално да се влеят в кръвта им.

Електронните ни устройства са с приоритет в живота ни

обществото ни загива

Ако Ви е даден избор – батерията на смартфона или животът Ви, кое бихте избрали да „падне“? Мъжът на тази илюстрация е избрал да зареди телефона си пред системите, които поддържат живота му в интензивното. Посланието – трябва към предпочитанията и приоритетите да подхождаме с мъдрост като членове на едно зряло общество.

Смартфоните унищожават интимността и секса

обществото ни загива

Със сигурност Вие и любимия Ви човек сте прекарвали поне веднъж времето си заедно, докато сте във Фейсбук, Туитър, чатите или сърфирате в глобалната мрежа, вместо да общувате помежду си. Дали ще дойде денят, в който обществото ще стигне до момента, в който хората в него дори няма да могат да правят секс с партньора си, без да ползва смартфона си в същото време?

Семействата не прекарват качествено време заедно

обществото ни загива

Ето тази баба, например, която приготвя празнични курабийки за децата и внуците си, а те, вместо да и помагат или поне да си говорят с нея, са грабнали телефоните си и сърфират в онлайн пространството. Да, мина това време, в което родителите използваха телевизията за бавачка на децата си. Сега „синият“ екран е заменен с по-малък, този на таблета, смартфона, лаптопа или видео конзолата с игри, която върши същата работа.

Снимаме човек в беда, вместо да му помогнем

обществото ни загива

Има толкова много големи проблеми в тази илюстрация с три ръце – цветнокож се дави, подал ръка над водата за помощ, друг го снима, а трети е насочил пистолета си към него… нито един не се интересува от това да помогне и спаси давещия се.

Обществото проспива живота си

обществото ни загива

Времето е пари. Когато стигнем до загуба на и без това никога не стигащото ни безценно време от ровичкане в социалните платформи за комуникация, ще загубим безвъзвратно най-ценната валута, която имаме – времето тук и сега, дадено ни безплатно на този свят.

Въпреки цялата технология, която имаме, ние искаме още и още

обществото ни загива

Една стара поговорка гласи „Тревата винаги е по-зелена от другата страна“, друга пък казва, че „Човешкото око е ненаситно“. Тази илюстрация показва, че въпреки всичко, което имаме, дори и богатите все още имат нужда от любов, семейство и топлина, за да бъдат щастливи.

Сензациите все още продават

обществото ни загива

Напук на лавината от информация, медиите все още продължават да търсят сензации. Ето една жена, която има да каже нещо важно, но до момента медиите не са я отразявали. Този път обаче всички са насочили микрофоните и камерите си към нея, само защото тя е… гола… да, за жалост това продава… все още!

Бавно убиваме планетата Земя

обществото ни загива

Тази последна илюстрация показва че въпреки всички наши технологични постижения и печалбите ни от тях, не спираме да заплашваме от пълно унищожение Земята –  виртуалният пистолет, насочен към майката природа. Продължаваме да разширяваме градовете и да замърсяваме повече и повече… но до кога ще можем да го правим, без това да е фатално за всички нас?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg