Нацистко село „за пример“

0

Добре дошли в едно от най-известните германски села – Ямел. Прочуто е с населението си от десни екстремисти, хора които искат да превърнат Ямел в истинско „нацистко село за пример“. „Рисковано“ е най-точното определение за живота на „нормалните хора“ там. Най-добре знаят това Биргит и Хорст Ломайер…

Ямел, нацистко село, Германия, Биргит и Хорст Ломайер

Биргит и Хорст Ломайер

29 август, 2015 г. – извънредно положение е обявено в Ямел. Блокиран е единственият достъп до селото. На полицейски въпроси трябва да „отговаря“ всеки, пожелал да влезе на територията му. Ако получи одобрение след кратък „разпит“ униформените показват на водача паркинг, импровизирано направен на селска поляна. Повод за стълпотворението е рок фестивалът в края на последния летен месец.

Ямел, нацистко село, ГерманияПочитатели на този вид музика, сред които и млади хора, но и хора на възраст идват на феста. Сред посетителите има пънкари, но и костюмари, дори политици. Желанието на всички, довело ги в Ямел е едно – да кажат и категоричното си НЕ на дясноекстремисткото насилие. Парадоксално, патрулните коли и полицаите в тях пазят гостите от жителите на селото, а не местните от посетителите.

Биргит и Хорст Ломайер са организатори на музикалното събитие, което се провежда върху един от парцелите им. Двамата вече 11 години живеят в североизточното германско селце – под полицейска опека. Ето защо!

Седмици преди началото на феста пламнала плевнята им. Съпрузите са повече от убедени, че това е било дело на десните екстремисти в Ямел, които, по думите на Хорст, не са никак малко. Всички останали жители на селото имат мечта. А тя е да го превърнат в „националсоциалистическо образцово село„. Ето защо, те купували терени и ги давали на съмишленици. Единствено Биргит и Хорст се противопоставят на опасната идея. Ето защо са заплашвани от години от съселяните им – десните екстремисти.

Ямел, нацистко село, ГерманияПо време на фестивала, който тече в единия край на Ямел, от другата му страна десните екстремисти отбелязват първия учебен ден на своите деца. Поканени са и гости от далечни места в Германия за тържествата. Част от тях са украсили с нацисткото знаме своите коли. Руси момиченца и момченца тичат около столовете и масите, а техните майки и бащи си подават бинокъл, за да не пропуснат случващото се в другия край на Ямел.

„Външният вид“ на селото е решен лично от десните екстремисти. В центъра приветства картина на стената на гараж с рус мъж, съпругата му и децата им. До тях пише: „Селска общност Ямел. Свободна-социална-национална„. През нощта надписът дори е осветен.

Ямел, нацистко село, Германия

Указателните табели в Ямел са на старонемски. Единият пътепоказател сочи към столицата на Австрия с името „Остмарк“. По този начин едно време нацистите наричали съседната им страна. Има и специална табела, която указва, че на 855 км разстояние се намира родното място на Хитлер Браунау на Ин.

Ямел, нацистко село, Германия

Мъже с татуировки и бръснати глави са естествената гледка по селските улици на Ямел. Изключителна е насладата им от това, че въздействат с външния си вид на околните. Нормално, тъй като са наясно, че всеки един, дошъл да посети селото знае, че именно те – десните екстремисти са подпалили плевнята на семейство Ломайер. И не само това! В последните години в Ямел са изгаряли до основи и домовете на други техни противници, а в къщата на „фюрера“ им Свен Крюгер е бил открит автомат, както и 200 патрона. Десните неонацисти са наясно, че господстват върху селото цели 363 дни в годината, без уикенда, в който се провежда музикалният фестивал.

Ямел, нацистко село, ГерманияРок събитието е винаги в последния уикенд на август. Миналата седмица направи впечатление, че дошлите почитатели са доста повече от други години. Солидарността към семейство Ломайер е нараснала значително след палежа на плевнята им. Доста техни сънародници са прекратили летния си отпуск, за да дойдат в селото и да подкрепят Биргит и Хорст. Има хора дори от най-отдалечените краища на Германия. През 2015 г. са дошли дори и политици.“Die Тoten Hosen“, една от най-популярните рок банди е била хедлайнер на събитието, а вокалистът на групата Кампино се прекланя пред самоотвержеността на сем. Ломайер.

Ямел, нацистко село, ГерманияГостите показаха съвсем ясно, че в държавата на Меркел мнозинство са демократите. Хорст и съпругата му виждат нещо символично в увеличения брой на посетителите на феста. И двамата се нуждаят от мощна подкрепа, за да имат сили за всекидневието си до следващия фестивал другия август. След бурните два дни, изпълнени с музика двамата отново са сами, а единствената тяхна компания са местните полицаи, чийто автомобил дежури всяка нощ пред входа на дома им. Ломайерови не искат да отстъпват, тъй като Ямел не е само и единствено на неонацистите. То принадлежи и на тях.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg