Козметичните продукти, които предизвикват рак

0

Фактът, че някои козметични продукти могат да имат отрицателно въздействие върху здравето ни, вероятно е известен на всички. Последните проучвания показват, че дори и на пръв поглед най-сигурните средства и козметични продукти, също могат да бъдат опасни. Според изследователите трябва да се отнасяме с „едно наум” към козметичните продукти, които съдържат памук. Същото важи и за тампоните за отстраняване на грим и дамските тампони. Вижте защо!

Проведените в Аржентина проучвания показват, че около 85% от хигиенните продукти за жени са произведени на базата на памук и съдържат глифозат, който е хербицид (пестицид), често използван от производителите на памук. Благодарение на него, растението е по-устойчиво и е по-добре предпазено от вредителите. Това съединение е идентифицирано като канцерогенно вещество от Световната здравна организация.

pamuk

Под микроскоп били разгледани стерилна марля от памук, памучни топчета и памучна кърпа. Изследването било проведено от група изследователи от Националния университет La Plata. Във фокуса на изследването били проби от продукти, предлагани в аптеките или супермаркетите. Резултатите били шокиращи! 85% от разпространените козметични продукти  съдържали глифозат, а 62% AMPA (метаболит или производно на глифозат).

Откъде и защо обаче идва това високо съдържание на вредни вещества? По-голямата част от памука, който е с произход от Аржентина, е генетично модифициран. Растенията се напръскват с пестициди, когато „пашкулите” им са отворени и кондензираното вещество попада директно във вътрешността на памука.

pamuchni tamponi

Д-р Марино, който представил докладите, споделил още, че неговата изследователска група е започнала процес на търсене и на други хербициди в козметичните продукти.

„Не сме очаквали, че продуктите, които използваме във всички болници и здравни центрове, където пациентите се лекуват, са замърсени с канцерогенен агент. Властите трябва да дадат незабавен отговор във връзка с тази ситуация.” – продължава Марино.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg