Искате да четете мислите на кучето си? Японци направиха това възможно!

0

Какво е общото между Discman, Tamagotchi и Game Boy? Всички те са забележителни японски изобретения от 80-те и 90 години на миналия век, символи на една епоха, когато азиатският народ беше световен лидер в технологичните иновации. Но с нарастващото влияние на Силиконовата долина и американските технологични гиганти като Google и Apple, през последните две десетилетия в Япония се произвеждат по-малко  технологични чудеса.

„Това обаче започва да се променя, заради новото поколение предприемачи, засилването на международните сътрудничества и създаването на нови партньорства между университетските учени“ –

твърди професор Масахико Цукомото от университета в Кобе.

Сега Япония се фокусира не върху смартфоните или компютърните игри, а върху далеч по-впечатляващи неща – умни каишки за кучета и удобни за използване нови устройства. Накратко, необичайни изобретения, които да направят живота ни по-лесен.

каишка за кучета издава мислите им

Според Изследователския институт Яно, през 2013 година Япония продава 530 000 технологични устройства. Тази цифра се очаква да достигне до 13.1 милиона през 2017 година. Може би най-добрата индикация за икономическия бум в тази индустрия е провеждането в Токио на първото Експо за подобни устройства през 2015 г., най-големият технически панаир в света с повече от 100 изложители.

Показани бяха електронни кимона, комуникационни устройства за свързване с котки и електронни ръкавици за записване на движенията на пръстите на пианиста. На следващото шоу от 18 до 20 януари 2017 година организаторите очакват повече от 200 изложители и 19 000 посетители.

„С по-добра функционалност, по-леки компоненти и по-малък размер, преносимите устройства вече не са фантазия“ –

казва режисьорът на шоу програми Юхи Маезоно.

иновации от Япония

Говорещият с кучета

Inupathy е кучешки нашийник, който ще започне да се произвежда в края на тази година и ще позволи на собствениците на домашни животни да комуникират със своите любимци. Устройството включва сърдечен монитор и технология, която може да измерва пулса и сърцебиенето на животното, като следи неговите реакции към стимули като храна, игри, хора и играчки. С тези характеристики нашийникът оценява настроението на кучето и променя цвета си, за да информира собствениците на животното. Оборудван с шест LED светлини, той блести в синьо, за да покаже спокойствие, в червено за вълнение и в дъга от цветове, изразяващи щастие.

каишка за кучета издава мислите им

Йоджи Ямагучи, изпълнителен директор на Inupathy е вдъхновен от собственото си неспокойно куче Акане. За да може да разбере какво точно го тревожи, биологът разработва Inupathy за наблюдение на сърдечния му ритъм. По думите му:

„Винаги имах чувството, че не разбирам Акане много добре и исках да получа възможност да бъда по-близо до него. Будизмът и старата японска религия казват, че всички животни, растения и дори скали имат вътрешен дух. Стресиращо е, когато не можете да разрешите проблемите, които ги притесняват.“

Ямагучи очаква това устройство да може да се прилага и при хората.

„Например, ако ви показва определени сигнали още преди да започнете да се чувствате депресирани, ще можете да вземете адекватни мерки навреме. Тези сигнали биха били изключително ценни за индивида.“

Спасител от ново поколение

каишка за кучета издава мислите имArchelis – преносимо устройство, което замества стол, беше представено тази година в Япония и също прикова световното внимание. Създадено е като помощно средство за хирурзи, които да могат да отпуснат краката си по време на дългите операции. Столът се прикрепя към краката на този, който ще го ползва. Човекът през цялото време стои изправен, но устройството му позволява да си почине все едно е седнал.

„Концепцията на Archelis е много проста. Дългите операции могат да доведат до болки в гърба, врата и коляното, особено при хирурзи, които са по-възрастни“ –

казва д-р Хироши Кавахира, хирургът, който го е изобретил. Изработен от 3D-печатни панели, Archelis не изисква никакви електрически компоненти или батерии. Иновацията се крие в дизайна – гъвкави въглеродни панели се увиват около бедрата, краката и ходилата, за да ги поддържат ефективно и намалят до минимум натиска върху ставите.

Системата стабилизира глезените и коленете, така че налягането от стоенето прав да бъде разпределено равномерно по пищялите и бедрата. Така, въпреки че ползвателят стои прав и работи, в действителност гърбът и краката му си почиват.

Магическа пръчка върху пръста

Други продукти впечатляват с малкия си размер. Дълъг около 8 сантиметра, BIRD е един модерен напръстник, който се превръща в магическа пръчка. Устройството използва алгоритми, за да разбере желанието на потребителя, а с прецизни сензори следи посоката, скоростта и жестовете му. Технологията дава възможност на ползвателите да превръщат всяка повърхност в интелигентен екран, както и да си взаимодействат с други смарт устройства.

Докато се разхождат в дома си, потребителите могат да проектират екрана на лаптопа си върху стената, да включват кафе-машината, да четат върху всяка повърхност и да правят онлайн покупки само с едно движение на пръста си. Израелските и японски разработчици очакват BIRD да бъде използван в образованието и корпоративните сектори, благодарение на способността си да създава множество презентации в един и същ момент.

източник: CNN

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg