Ето кои хора са с по-голям риск да развият деменция

0

Възрастните хора, които не забелязват проблемите си с паметта и не се грижат за нея, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция през следващите две години. Твърдението е на екип от невролози от университета „Макгил“ в Монреал, Канада.

Откритието може да доведе до ранна диагностика, когато медикаментозното лечение и терапията чрез промяна на начина на живот има по-голяма вероятност да помогнат. То подчертава важността на това колко е важно личният лекар да разговаря с членовете на семейството и приятелите.

Един от авторите на изследването – проф. Серж Готие, е категоричен:

деменция„Оценката за състоянието на хората с леки оплаквания по отношение на паметта трябва да вземе предвид и информация, събрана от достоверни източници, като членовете на семейството и близки приятели“.

Съществуват неоспорими доказателства, че ранната диагностика помага на страдащите от деменция да продължат да живеят самостоятелно в собствения си дом по-дълго време.

В изследването са участвали 450 души с леки оплаквания от влошена памет. Специалистите наблюдавали как те оценяват когнитивните си способности и сравнявали това с оценките, давани от близки на доброволците.

Учените са открили, че онези хора, които бяха наясно, че имат проблем, имаха по-добър метаболизъм на мозъка и по-ниско количество амилоидно отлагане, предизвикващо болестта на Алцхаймер.

След две години хората, които нямали ясна преценка за състоянието си, били по-застрашени от деменция, като дори факторите генетичен риск, възраст, пол и образование не са имали значение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg