Ето как ще открият живота на Марс

0

Изследователи от университета в Канзас изследвали скални проби, произхождащи от еоцена и намиращи се в геологичната формация Green River в Колорадо. По време на своето изследване учените стигнали до заключението, че те приличат на марсианската почва. Според тях, изследването на тези скали ще помогне в търсенето на живот на Червената планета (за наскоро откритата вода на Марс може да прочетете тук: ). Подробен доклад на изследването е бил  публикуван в списание астробиология.

Mars - Green riverВ пробите от скалите, чиято възраст се оценява на около 50 милиона години, били открити следи от цианобактерии и други микроби. В скалните образувания, от които са били взети пробите, някога е имало езеро, чийто химичен състав бил негостоприемен за различните форми на живот. Микробите, които са обитавали тези скали предимно в области на Земята в райони, в които условия за живот са били тежки.

Преди да се стигне до решението за вземане на проби от скалите, учените били фокусирани върху визуалните характеристики и така било забелязано наличието на строматолити – изкопаеми цианобактерии. По този начин, учените са успели да стеснят критериите за наличие на живот.

Взетият от скалите материал бил подложен на култивиране чрез методите газова хроматография и масова спектрометрия. В резултат на това учените успели да намерят биомаркери на липидите и така да докажат, че преди милиони години в скалите е имало живи същества. Експертите казват, че чрез откриването на универсални признаци на съществуване на микробен живот, същите констатации могат да се отнесат и към геоложки формации, намиращи се в Слънчевата система, включително и на Марс.

Mars - CuriosityНа марсохода Curiosity са монтирани инструменти за извършване на газова хроматография и масова спектрометрия. Тези устройства позволяват да се анализират общо девет проби от марсианската почва. Учените казват, че предложеният от тях метод ще помогне да се отрече или да се потвърди наличието на живот на Червената планета.

През пролетта на 2015 г. НАСА обеща да открие извънземен живот до 2025 г., като отбеляза, че учените знаят къде и как да търсят наличието на живот, но и притежават необходимата за този процес технология. През следващите 20-30 години НАСА се надява да намери ясни доказателства за съществуването на извънземен живот във Вселената.

Още по темате ще откриете в статиите:

НАСА обяви: Открита е солена вода на Марс (видео)

Елън Мъск открил как да заселим Марс

НАСА дава $2,25 млн за проекти на 3D къщи на Марс

Четириноги създания на Марс?!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg