У нас е първата оранжерия за космическа храна в света

0

Сигурно сте се запитвали каква храна консумират космонавтите, докато са на мисии в космоса, какъв вкус има тя и къде я произвеждат? В страната ни могат да се дадат отговори на тези въпроси, защото имаме повод за гордост в това отношение.

България е третата страна в света по производство на храна, която е предназначена изцяло за космонавти. На челните две позиции са безспорните първенци в космическите технологии Русия и САЩ. И още нещо – страната ни наистина е сред водещите, тъй като именно тук, в България, е разработена първата оранжерия за космическа храна в света. Основната цел на екипа от български учени, които са я създали, е да произвеждат такава храна, която бъде с истински вкус и да не се различава от тази, която консумираме тук, на Земята.

България е трета в света по производство на храна за космонавти

Ръководител на екипа учени в България е Таня Иванова, според която салатите от зеленчуци, които са отгледани именно в българската оранжерия, са любими на космонавтите. По думите й, самите астронавти споделили, че дори на Земята не са яли храни, които са толкова вкусни. В момента, българските учени подготвят пускането на ново, трето поколение оранжерия. Тя ще бъде предназначена за производство на космически храни, които се базират на традиционната българска национална кухня.

България е трета в света по производство на храна за космонавти

Съвсем скоро, само след 18 години ще станем свидетели и на проекта „Земляни на Марс“. Ако си мислите, че това е заглавието на научно-фантастичен роман или филм, наистина сте се объркали, защото това е всъщност нашето бъдеще. Като част от този проект, в момента е в подготовка космическото меню за 2030 г., а процесът е в разгара си. Според учените, технологиите са напреднали достатъчно и липсата на гравитация, не би трябвало да бъде причина, която да води до разваляне на вкуса на храната. Предвижда се още космонавтите да могат сами да приготвят някои ястия на борда на космическия кораб.

България е трета в света по производство на храна за космонавти

Като част от менюто, кулинарите в НАСА имат разработени 100 рецепти, но всички са вегански. Това е така, защото месото и млякото трябва да бъдат изключени, тъй като всички съставки трябва да бъдат годни за употреба в рамките на 3 години, какъвто е планираният престой на космонавтите. Любопитен факт е, че веганската пица, както и сушито са сред най-предпочитаните храни от космонавтите за тяхната трапеза.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg