Алкохолът променя състава на майчината кърма и води до мозъчни увреждания при бебетата

0

Пиенето на алкохол от жени, които кърмят може да увреди мозъците на децата им. Това установиха учени от университета Маккуори в Сидни, Австралия. Резултатите от изследването са поместени на сайта MedicalXpress.

В проучването, започнало през 2004 г. и продължило повече от 10 години, взели участие над 5000 деца и техните майки. Сред жените било извършено допитване, за да се разбере дали са консумирали алкохол, докато кърмели. Умственото развитие на децата пък било преценявано веднъж на всеки две години.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

кърмените недоносени деца имат по-добра работна паметНедоносените кърмени деца имат по-добра работна памет

 

Оказало се, че

количеството консумиран алкохол от майките по време на кърмене е взаимно свързано с влошените умствени способности на децата им в предучилищна възраст.

кърменеСпециалистите предполагат, че алкохолът може да промени състава на майчината кърма, предизвиквайки витаминен дефицит в ранна възраст. Възможно е също така алкохолът да уврежда директно мозъчните клетки или да влияе върху цикъла сън-бодърстване при децата.

Макар да не са открили доказателства, че тютюнопушенето през периода на кърменето също може да повлияе върху развитието на детето, учените уверяват, че е рано да бъде опровергаван негативният ефект от цигарения дим.

Специалистите препоръчват на кърмачките да не пушат и да не консумират алкохол.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg