UV-лъчите увреждат кожата часове след солариума или излагането на слънце

0

слънце, рак на кожатаАко сте от хората, които обичат слънчевите бани и хубавия тен, трябва да се вслушате в предупреждението на учените. А то е, че увреждането на кожата, предизвикано от ултравиолетовите слънчеви лъчи продължава часове, след като сте се излагали на слънце.

Група изследователи от университета в Йейл са установили, че доста от уврежданията, които биха могли да причинят рак, са предизвикани от радиацията в резултат на излагане на слънце или ползване на солариум, възникват три до четири часа след това. Основната причина за това се крие в химическите изменения, които настъпват при пигмента меланин. Това откритие има и една доста добра страна – то може да помогне за създаването на такива слънцезащитни продукти, които да са максимално ефективни и да блокират тези кожни увреждания.

слънце, солариум, рак на кожатаМеланомата е основната причина за многото смъртни случаи вследствие на рак на кожата и тя е тясно свързана с ултравиолетовата радиация. Досега учените знаеха, че пигментът меланин определя цвета на кожата, очите и косата. Те обаче са изненадани, че този пигмент може да предизвика и увреждане на ДНК. Смяташе се, че меланинът играе защитна роля като поглъща голяма част от ултравиолетовата радиация преди тя да проникне в кожата.

Това, което са открили учените е, че излагайки кожата си на въздействието на ултравиолетова радиация, можем да стигнем до увреждане на ДНК. Това увреждане след това може да доведе до канцерогенни мутации в клетките, които произвеждат меланин. По време на проведеното изследване, учените са направили опити и са наблюдавали какво се случва ако подложат клетки, поизвеждащи мелатонин на хора и на мишки на въздействието на ултравиолетова лампа.

слънце, рак на кожатаТова, което видели специалистите е, че има увреждане на ДНК и то непосредствено, но то продължило часове, след като приключил експериментът. Нещо повече, близо половината увреждания, които настъпват в ДНК, на практика се случват в часовете след излагане на вредната радиация.

Учените са категорични, че хората трябва да бъдат наясно с химическите реакции, които настъпват в тяхната кожа и да взимат винаги мерки, с които да се предпазват при събирането на слънчев тен. Специалистите отново съветват да се избягват слънчевите лъчи във времето от 10 до 14 часа, да се носи шапка и винаги да се ползват слънцезащитни продукти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg