Откриха странни аномалии в Египетските пирамиди

0

Нова загадка около Египетските пирамиди! Открити са няколко термични аномалии в 4 от големите пирамиди край Кайро, сред които и Хеопсовата, съобщиха от египетското Министерството на паметниците на културата.

Първите резултати от термичните анализи бяха получени след старта на 25 октомври на проекта „Сканирай пирамидите“. Той се осъществява съвместно от египетски, френски японски и канадски учени. Специалистите са се натъкнали на термични аномалии на всички наблюдавани обекти, но една от тях е особено впечатляваща. Тя била локализирана на източната страна на Хеопсовата пирамида, на земното й ниво.

пирамиди, аномалии

Няколко каменни блока са с 6-градусово отклонение в сравнение със съседните блокове. Това се отразява от термичните камери с появата на това място на топли цветове, докато останалата част от пирамидата е със студени краски – от синьо до магента.

Причините за термичната аномалия все още са загадка, но тя може да е индикация за скрита камера. Благодарение на инфрачервената техника и на усъвършенствани детектори екипът сканира пирамидите на Хеопс и Хефрен , както и две пирамиди в Дашур на юг от Кайро.

пирамиди, аномалии

Проектът „Сканирай пирамидите“ ще продължи до края на 2016 година. Той си поставя амбициозната задача да разбули тайната на построяването на пирамидите. „Хеопс ще ни разкрие днес една от своите загадки“, заяви с приповдигнат тон министърът на паметниците на културата Мамдух ел Дамати по време на пресконференцията, която се състоя пред най-голямата пирамида в Гиза

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg