Най-уникалните пътища в света (част 1)

0

Зареждате догоре резервоара на автомобила и потегляте!

Сезонът на ваканциите е! Ако още не сте планирали дълго пътуване, което ще помните завинаги, ето Ви няколко спиращи дъха предложения! Тези пътища и маршрути Ви гарантират невероятни гледки, но преди това се уверете, че не страдате от морска болест!

  1. Transfagarasan – РумънияTransfagarasan mountain road, Romanian Carpathians

Това е един от най-известните маршрути в Румъния, който пресича от север на юг Фъгърашките планини, като същевременно дава на пътуващите по него невероятни гледки. Пътят е строен през годините 1970-1974 в дните на Николае Чаушеску, като трябвало да се използва главно за военни цели. Построяването му струвало огромни суми пари и живота на 40 работници. Сега пътят е много известна туристическа атракция. Поради неблагоприятните метеорологични условия най-често се затваря по време на периода от октомври до април. Маршрътът бил посетен и от Top Gear – според екипа му това е най-добрият маршрут в света.

  1. Проходът Stelvio – Италия Stilfser Joch - Stelvio Pass 44

На второ място по уникалност се намира маршрутът Stelvio Pass в Италия. Разбира се Алпите са идеалното място за любителите на многобройните завои и красивите гледки. Пътят минава през прохода, който свързва градовете Валтелина и Мерано. Маршрутът е най-високо разположеният път в Алпите изобщо. Той е построен на височина от 2757 м над морското равнище. Пътят изненадва с разнообразието, което предлага на погледа, който може да се наслаждава както на стръмни спускания с впечатляващи гледки, така и на спокойни преходи, с остри завои, следвани от прави отсечки.

  1. Проходът Сан Бернардино – Швейцария San Bernardino pass

Швейцария не е приятелска страна за шофьорите, които обичат да карат бързо. Изключение обаче прави пътят, който минава през прохода Сан Бернардино. Този път е с дължина от около 60 километра. Ако някой планира пътуване до района, трябва да вземе предвид факта, че той е затворен за периода от ноември до април. Екипът на Top Gear пристигнал там, със същата цел, както е в случая на Col de Turini – те искали да открият най-добрия път в света.

  1. Col de Turini – Франция Col de Turini

Тази отсечка просто трябва да бъде известна на всички фенове на пътуването с кола. Тук се провежда дори ралито Монте Карло. Това е идеалното място за такова събитие. Многобройните завои позволяват щателно да се проверят уменията на участниците. Col de Turini е известен още и с присъствието си на няколко пъти в Тур дьо Франс. Наклонът от 7.2 процента на всеки 15,3 км е голямо предизвикателство за състезателите.

  1. Тунелът Guoliang – Китай Guoliang China

Тунелът буквално е издълбан в китайските планини, разположени в провинция Хънан. Той е с дължина 1200 метра, височина от 5 метра и 4 метра ширина. Много хора бъркат фотографиите на този маршрут с пътя на смъртта в Боливия. Този тунел не само прави по-лесен за местните жители по-добър контакта със света, но и се е превърнал в известна туристическа атракция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Trollstigen in Norway

Най-уникалните пътища в света (част 2)

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg