Матера: Смразяващата история на Мъртвия град

0

Матера – архитектурна чутовност, граничеща с нереалност! Магия, при която времето е спряло в най-сюблимния момент! Невъзможност да реагираш дори първосигнално на една въздействаща не само със своята мащабност гледка!

Матера - Мъртвия град е жив и дишаЗа Матера, както и за останалите исторически градове в Южна Италия разчитах на първото впечатление, въпреки че знаех основни детайли от миналото им. Влизайки в новата част на Матера, си помислих, че това ще е типично населено място за областите Puglia и Basilicata – токчето и свода на Ботуша. Следвайки табелите с надпис

Sassi – издълбаните в скалите домове в Матера,

вълнението, което клокочеше в мен да зърна този скален комплекс ставаше все по-голямо. След последния завой очите ми не можеха да повярват на зрелищната гледка…

Матера - Мъртвия град е жив и диша

Сякаш невидима вълна от Машината на времето ме удари в гърдите. Буквално се вкамених, притаил дъх пред това феноменално скално съвършенство на една древна локална цивилизация. Усещах с цялото си същество спрелия ход на времето, застинал далеч в древността. Предстоеше ми едно сантиментално преживяване сред пещерни жилища, приютявали неизброими човешки съдби в продължение на дълги години.

Матера – градът, изправил се пред мен, сякаш бе дело на художник сюрреалист, а аз немеех пред живописната абстракция.

Величественост, преплетена с неумолимия почерк на времето, които те карат да настръхваш. Оказа се, че това, което се изправи пред мен е само една малка част от Мъртвия град (защо наричат Матера така ще Ви разкажа по-долу).

Матера - Мъртвия град е жив и диша

Над 9000-годишна история, чието начало дали сръчните ръце на древните обитатели по спиращия дъха каньон. Местните жители буквално дълбаели своите домове (саси) в ронливите скали на стръмните склонове. Не си мислете, че са имали само една-единствена стая, напротив. Всяка каменна къща представлява доста обширно и фрагментирано пространство, в което има дневна, кухня, тоалетна (с древна канализация), спалня, обор и изба.

Удобен скален дом, в който животът за времето си е бил повече от отличен. Омаята на това място е пресъздадена 1:1 в една от скалните къщи. Домът-музей (Casa Grotta del Casalnuovo) е оборудван така, че да покаже на нас, съвременните хора как са живели някъде до около 18-19 век обитателите на Матера. Разликата в температурата от входа на тази sassi до мазето с виното е около 10-15 градуса. Вижте!

С началото на летоброенето от Новата ера, успоредно със сасите в Матера започнали да се издигат редица обществени сгради. Църквите, чиито стенописи вече са реставрирани, били строени от тухли и камък. С течение на времето

животът в Матера започвал да става все по-невъзможен, особено с развитието на останалите европейски градове.

В един момент примитивната канализация не издържала нуждите на растящото население, капацитетът на водните ресурси пък бил многократно надхвърлян от местните. Древният живот буквално ужасявал хората от „новия“ свят. Ето защо италианското правителство принудително изселило над двайсет хиляди потомци на древните хора от старинните къщи на уникалния град.

Матера - Мъртвия град е жив и диша

Ексцентричните за „нормалния“ свят жилища можели да запазят единствено тези, които имали възможност да си купят съвременен дом от новото строителство, предлагано доста щедро от държавата. Ето и откъде идва прозвището Мъртвия град. Въздействащият древен град остава над четири десетилетия съвсем обезлюден. След като

ЮНЕСКО обявява Матера за Световно историческо наследство,

Италия е била морално задължена да реставрира скалния град във вида, в който и Вие може да видите днес.

Матера - Мъртвия град е жив и диша

Режисьорите на 26 филма са използвали естествения декор на Матера.

Най-известният и последният от тях, станал световен хит е „Страстите Христови“ (2003 г.). Негов режисьор е Мел Гибсън. В епичната лента, пресъздаваща последната седмица от земния път на Божия син освен легендарната Моника Белучи участват и двама родни актьори – Христо Шопов и Христо Живков.

Не мисля да Ви разказвам цялата история на Матера, която видях с очите си. Ще оставя да я изживеете сами, когато посетите този археологически архитектурен резерват. Съветвам Ви да го сторите от април до средата на юли. Така ще си спестите тълпите от туристи и ще се насладите напълно на всичко, което Мъртвия град ще разкрие пред Вас.

Град с дух, град с невероятна архитектура и собствено звучене! Матера е един от най-въздействащите за всички сетива градове не само в Италия, не само в Европа, но и в целия свят.

2019-а е годината на Матера. Заедно с друг древен град – любимия на много българи Пловдив, Мъртвия град ще посреща милиони туристи като Европейска столица на културата. Официалната церемония по откриване на италианското домакинство ще бъде на 19 януари. Мотото е „Отворено бъдеще“, а програмата през цялата година ще се концентрира върху социалното и културното включване и иновациите. Сред акцентите в афиша през годината изпъкват “Ars Excavandi” – съвременен поглед към историята и културата на подземната архитектура; „Препрочитане на Възраждането“ – пътуване през художественото минало на провинциите Базиликата и Пулия; „Поезия на първичните числа“ – експозиция за централната роля на математиката в творчеството на художниците през вековете. В Матера ще се състои и първото открито представяне на операта „Кавалерия Рустикана“, в сътрудничество с Театро Сан Карло, както и 27 проекта, разработени с местни творчески общности и партньори от Европа. По време на откриващата церемония ще се съберат на едно място над 2 000 музиканти от всички села в района на провинция Базиликата и от други части на Европа.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg