Братислава – „красавицата на Дунав“ крие тайни, които малцина знаят

0

Наричат Братислава красавицата на Дунав. И това никак не е случайно. Сякаш приседнал край голямата река този гостоприемен, тих, дори на моменти и призрачно празен град впечатлява с история и забележителности. И никак не е трудно да ги усетите и вие – само на час и десет минути е от София със самолет. Братислава не е голям град – с не повече от 450 000 души, 60 000 от тях са студенти в трите университета. Тук всичко е буквално на една ръка разстояние. Тълпите от щракащи с фотоапарати азиатци приятно липсват, а красотата на Стария град е пленяваща. Това прави Братислава една изключително спокойна дестинация за уикенд туризъм.

изворът и истинското начало на ДунавДвете теории за истинското начало на Дунав

 

До преди четвърт век градът е бил основно индустриален, но от 1993 г. е столица на една от най-младите държави в Европа – Словакия. Преди разделянето на Чехословакия на две крайдунавският град е бил вторият по големина в бившата комунистическа държава.

Братислава е единствената столица в света, която граничи не с една, а с цели две държави – Унгария и Австрия.

Времето с кола или автобус от Братислава до Будапеща е само два часа, а до Виена – едва час. Любопитен факт е, че от Виена до Братислава се е стигало с трамвай до 1936 г.

И до днес в китната и отлично поддържана столица на Словакия кипят архитектурни и културни метаморфози. Има обаче места, които не бива да пропускате да видите, както и такива, за които се знае малко, но са много любопитни.

Братислава

Емблемата на Братислава е внушителният замък Bratislavsky Hrad. И да искате, няма как да го пропуснете – вижда се от всяка точка на словашката столица. Словаците се шегуват като го наричат „обърната маса“. В близост до него е сградата на парламента на страната, а в самия замък е разположен Словашкият национален музей. Гледката от върха му е внушителна и освен Братислава и Дунав на длан, се виждат Унгария (при хубаво време) и Австрия. Това място никога не е покорявано от чужда войска, но един нелеп инцидент и то от страна на гарнизона, изгаря замъка почти до основи и той остава в руини от 1811 г. до средата на миналия век.

Какво ли би бил силуетът на Братислава без църквата Св. Мартин? Готическият храм е издиган в продължение на цели три века – от XIII до XVI. Кралското унгарско семейство е извършвало в нея сватби и коронации през годините. Няма как да сбъркате църквата – на върха ѝ има златна корона, поставена върху златна възглавничка. От погледа на туриста тя е миниатюрна, но действително върху нея може да бъде паркиран цял автомобил.

Братислава

Старото име на Братислава е било Пресбург.

В продължение на два века именно тук са се случвали коронясванията на Унгария, сред които и това на римската императрица Мария Тереза. Причина церемонията да се случва в днешна Братислава е, че Османската империя е била окупирала южна Унгария, която пък от своя страна имала нужда от нов център на монархизма. Пътят на коронацията – по-наблюдателните сигурно ще забележат – е очертан от малки метални коронки през няколко метра по настилката в Стария град. Те започват от Дунав, минават през внушителната църква, после през центъра и пак до реката.

Братислава

Михалската порта е началото на Стария град в Братислава. Това място е пазител на немалко исторически факти. Със сигурност малцина знаят, че на Hviezdeslavove nameste, където се намира и старата опера в града, е мястото, от което е дадено началото на Нежната революция преди 30 години, довела до демократичните промени в Чехословакия. И това не е всичко от историческите извори в този така тих и спокоен град. Зад главния площад на Братислава – Hlavne namestie, се намира Primasi palota. В този дворец Наполеон подписва Пресбургския мирен договор, след като побеждава Русия и Австрия при Аустерлиц. Една от най-древните сгради в Стария град е Michalska brana, издигната още през 1300 г. След реконструкция през XVIII в. видът ѝ вече е бароков.

Братислава

Долепена до нея е и

третата най-тясна къща в цяла Европа. Входът е широк точно 1.30 м. и е построен, за да запълни празнината между Михалската порта и сградата до нея.

В познатата като „най-тясната къща“ в Европа днес може да си купите дюнер кебап.

(За справка, на първо място по този показатал е къща в Брегенц, Австрия, чиято ширина на входа е едва 57 см. Среброто е за къща в испанския град Валенсия с ширина 107 см. На четвърто, т.е. след дюнерджийнацата в Братислава е къща с чайна в централната част на Амстердам, с ширина 2.02 см и дълбочина само 6 м.)

Мостът Словашко народно въстание е една от спорните забележителности в града и до ден-днешен. Половината братиславчани я харесват, а другата – не. Познатият като НЛО мост има наподобяваща летяща чиния отгоре. Построен е по времето на комунизма, а заради него е разрушена и голяма част от Стария град. Въпреки това днес е доста необходима и твърде натоварена транспортна връзка между бреговете на Дунав. На т.нар. НЛО има голям ресторант, а гледката от над 80 метра височина е повече от уникална.

Другият символ от ерата на комунизма е обърнатата пирамида. Във високата 80 метра сграда днес се помещава Националното радио.

Братислава

Емблематична за Братислава е и т.нар. Синя църква. Тук не се и опитвайте да търсите нищо дълбоко символично. Просто храмът отвън е наистина син, изграден в стил ар нуво. Твърде често е оприличаван на голяма торта с фондан.

Атракция за посетителите на Братислава са и три статуи от бронз, разположени на различни места в Стария град. Успях да зърна само едната – на работник, който се подава от канал на улицата. Другите две – фотограф, тип папарак и наполеонов войник, подпрял се на пейка, ще опитам да открия следващия път.

Братислава

Не само атрактивно като меню, но и като интериор е и заведение в един от крайните квартали на Братислава. Всичко в него е запазено от онзи „светъл“ исторически период – комунизма. А което е най-интересното – „лице“ на кръчмата „Hostinec u deda“ е самият Георги Димитров, вътре пък има и негов бюст паметник.

Върху изкуствен полуостров на Дунав е издигнат Danubiana Meulensteen Art Museum. Дори и да не сте любители на изобразителното изкуство, е задължително да го посетите. В него може да видите дори впечатляващата интерпретация на Тайната вечеря, дело на Анди Уорхол – на една маса седят Сталин, Хитлер, Далай Лама, Путин, Майкъл Джексън, Мадона, Джон Ленън и още, и още…

Словакия има на територията си най-голям брой замъци в цяла Европа – 180, както и 425 запазени имения и такива под формата на руини.

Национален спорт тук е хокеят на лед, а личностите, добили световна популярност са Томаш Бата, чиято фамилия е дала името на едни от най-удобните обувки на пазара. Словаците се гордеят и с манекенката, чиито крака са дълги ни повече, ни по-малко от 124 см – Адриана Скленарикова, позната от известно време като Адриана Карембьо. В Братислава е роден австрийският архитект Виктор Румпелмайер, чиито сгради са симбиоза между характерния за втората половина на XIX в. виенски стил с италиански и френски влияния. Непосредствено след Освобождението Виктор Румпелмайер реализира и няколко проекта в България – първото преустройство на днешната Национална художествена галерия – Княжеския дворец в София и летния дворец на княз Александър I Батенберг край Варна, познат като резиденция Евксиноград.

И още нещо любопитно – Словакия и Словения често се бъркат от подателите на писма и колети. Slovenska и Slovenia са имената им на латиница. Затова може би годишно пощите в Словакия връщат на адресантите над 600 кг писма заради грешен надпис на държавата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg