500 души живеят при минус 52 градуса. Да, възможно е!

0

Чували ли сте за Оймякон? И аз не бях, докато не ми попадна информацията, която Ви предлагам сега от сайта askyakutia.com. Да започнем от там, че руското село Оймякон е най-студеното място, в което живеят хора на север от Екватора.

Якутия, Оймякон, минус 52 градуса, студ, Русия

Решите ли да посетите това населено място, Вашите представи за т.нар. сибирски студ ще придобият съвсем различни измерения. Средната температури през януари в Оймякон е минус 50 градуса! Звучи Ви нереално, нали? Другото невероятно е, че хората, които живеят там са прословути с дълголетието си, има и немалко мъже и жени прехвърлили стоте!

Доста от климатичните особености са повече от необичайни, те дори не се подчиняват на физичните постулати. Знаете ли, че водата в местното езеро не замръзва дори и при минус 60 градуса? Да, факт! А причината се обяснява с разширяването на замръзналата почва около подземния воден обект, която избутва нагоре водата, което означава неспирно движение. Именно от този феномен идва и името на селото – Оймякон на езика на коренното племе евенки значи „Незамръзващата вода“.

Якутия, Оймякон, минус 52 градуса, студ, Русия

Решите ли все пак да посетите този отдалечен район в Русия, помнете, че снимките, които правите трябва да направите доста бързо, тъй като батериите ще паднат за не повече от 10 минути. И още – опитайте се да запишете нещо с химикалката в чантата Ви! Изненада – мастилото е замръзнало! Със сигурност ще повярвате и че дрехите, които са на простора навън след не повече от 30 минути могат да бъдат скъсани като лист хартия!

Якутия, Оймякон, минус 52 градуса, студ, Русия

Решите ли да правите сапунени мехури през който и да е януарски ден, той за броени секунди ще се превърне в ледена сфера! За почитателите на водката – решили ли сте да се сгрявате с нея, ще трябва да я гризете или да я ближете като сладолед, тъй като въпреки високия й градус и тя замръзва на чудовищния студ в Оймякон! Забравете да носите очила навън, тъй като рискувате те да залепнат за кожата на лицето Ви!

Оймякон е част от Якутия, автономната руска република, която се намира на границата на населената част на нашата планета. Рекордът, измерен в Оймякон е минус 71,2 градуса точно преди 90 години! Зимните месеци може да стигнете до селцето с хеликоптери или по път от утъпкан сняг, наречен „зимник“. В Оймякон живеят не повече от 500 души, но не в иглута, а в обикновени къщи.

Земята тук е замръзнала през цялата година, но това не пречи на местните да са се приспособили към полярните условия на живот. Хората в Оймякон се хранят изключително с риба и месо – конско и еленово.

Напредъкът в Оймякон е изключително бавен, ето защо животът в якутското селце е същия като преди 30-40 години.

Якутия, Оймякон, минус 52 градуса, студ, РусияЛипсват хотели, но пък местните винаги ще Ви посрещнат и настанят в домовете си. Не си мислете, че в Оймякон има мобилни оператори.

Преди точно 8 години местното училище се е сдобило за първи път с тоалетна вътре в сградата. Един е магазинът в Оймякон, в него може да намерите всичко – от битови продукти до хранителни стоки.

Ще си тръгнете и със доста ценен  подарък от кмета на Оймякон – сертификат, че сте посетили „Полюса на студа“.

Е, готови ли сте да изпитате крайностите на природата като посетите някой ден това отдалечено от нормалния живот място?

Снимки: Болот Бочкарев, AskYakutia.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мистериозен народ живее до 120 години, а жените раждат на 65. Каква е тайната?Мистериозен народ живее до 120- години, а жените раждат на 65! Каква е тайната?

 

Непознатата Русия – 1 част

 

Непознатата Русия – 2 част

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg