Българката Теодора Балабанова подобрява рекорд за „Гинес“ по гмуркане в открити води

6

Българка ще опита да постави нов световен рекорд в гмуркането.

Целта на Теодора Балабанова е да достигне дълбочина от 231 м в отрити води на 20 септември.

Очаква се цялата процедура да продължи около пет часа и 30 минути. Ще бъдат използвани около 30 бутилки с 10 различни газови смеси, съставени от хелий, кислород и азот.

Теодора БалабановаМястото е заливът Торонеос, който се намира между полуостровите Касандра и Ситония в Гърция. Сложна ще бъде и логистиката на опита за подобряване на световен рекорд – осем души поддържащ персонал от България, Гърция, Франция, Литва и Русия, всички до един са ученици на Теодора и съпруга ѝ Михаил Балабанов. Ще бъдат осигурени три лодки, линейка и кола за екстремни ситуации.

Спускането ще се осъществи с помощта на три въжета, като едното от тях ще бъде опънато до дъното на 250 м дълбочина.

Температурата след 80 м в Егейско море е постоянна – 12-13 градуса, а след 100 м подводното трасе практически става непрогледно, тъй като няма светлина.

Самото спускане ще е бъде направено от Теодора и Михаил. Ако то е успешно, ще бъде не само нов световен рекорд в тази дисциплина за жени, но и ново най-добро постижение и за двамата като двойка.

Опитът вече има регистрация в „Guinness“! Датите за подобряване на рекорда са планирани – 19 и 25 септември. Последната тренировка е на 15 септември, с максимална дълбочина от 200 м.

Гмуркането ще се осъществи с помощта на Atlantis Diving Center, Nikiti Sithonia Greece – първият официален български водолазен център в чужбина. BTS Europa AG предоставя част от оборудването на производителите OMS, BTS и Halcyon. Газовете са предоставени от Soll Group – Soll Hellas.

До този момент абсолютният рекорд за дълбочинно гмуркане при жените държи Verna van Schaik. През 2004 г. тя поставя Guinness Woman’s World Record за най-дълбоко гмуркане – 221 метра във вертикалната пещера Boesmansgat cave, ЮАР.

Четири години по-рано Claudia Serpieri достига 211 metres, което е най-дълбокото гмуркане в море /открити води/ в света и е доста по-сложно за изпълнение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!6 коментара

Коментирай в Delo.bg