105-годишен мъж с нов рекорд в колоезденето

0

Чували ли сте името Робер Маршан? Той е французин и живее в района на планините Ардеш, близо до Сен Фелисиен. Мъжът на преклонна възраст навърши 105 години на 26 ноември 2016 г. Негов е и новият рекорд в колоезденето – 22,547 км, поставен само за един час край Париж във възрастовата група „Над 105 г.“.

Не си мислете, че това е първо високо постижение за усмихнатия старец. Когато навършил 102-ве години, Маршан постигнал невижданите 26,93 км в категорията „Над 100 години“, а малко преди това записал в актива си още едно върхово постижение – 24.25 км. Днешният рекорд (04.01.2017 г.) Робер Маршан постигна на Националния колодрум в Сент Куентин-ан-Ивелин до френската столица, облечен с лилава блуза и жълто трико.

105-годишен мъж с нов рекорд в колоезденето

Роденият в градчето Амиен рекордьор е участвал във всяко състезание на Ardéchoise sportive от началото му през 1992 г. Тогава Робер е на 79.

105-годишен мъж с нов рекорд в колоезденетоПо повод преклонната му възраст за активен велосипедист, на негово име е кръстен планински проход (на снимката), който е в 911 метра над морското равнище (няма нищо случайно, Робер е роден през 1911 г.).

За здравето на Робер се грижи проф. Вероник Била. Тя измерва максималния обем кислород, който човек на неговата възраст може да използва по време на тренировка или състезание. По думите й, 40 млилилитра кислород в минута на килограм телесно тегло са мерки, сходни с тези на 50-годишен човек!

Изключителният дух на Робер Маршан е разковничето за бъдещите успехи на столетника, твърди проф. Била:

„Продължава ли да се упражнява, един ден неговите усилия ще бъдат възнаградени и – защо не, той може да постигне още по-добри резултати, а защо не и нов рекорд в следващите състезания по-нататък в живота си.“

105-годишен мъж с нов рекорд в колоезденето

Отличният резултат на 105-годишния мъж в неговата категория показва, че редовните упражнения са определящ фактор за по-дълъг живот. Това е и едно красиво послание към човечеството: където има движение и живот, там има и надежда.

По думите на проф. Била, тайната на младия и силен дух във възраст като тази на Робер Машан, е преди всичко да се спазва режим с персонални упражнения в съответствие с личните способности.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

пингвиниАвстралиец на 109 години плете пуловери за пингвини

 

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg