„Златният Орфей“ – от хола на Евгени Минчев

0

„Златният Орфей“ няма да се осъществи в първоначалния вариант на юбилейния 50-ти фестивал на мелодичната и забавна българска популярна песен. За това delo.bg вече писа в статията ЕКСКЛУЗИВНО! Кой провали „Златния Орфей“ 2015. Най-известният продуцент и PR у нас лорд Евгени Минчев реши да спаси труда и честта на всички творци, които записаха песни в очакване да ги представят в края на август във вариетето в Слънчев бряг. В присъствието на Дариана Генова, съпругата на основателя на фестивала Генко Генов и синът им Райчин Генов в Деня на Съединението в дома на Евгени Минчев ще прозвучат конкурсните песни. Те ще бъдат изпълнени пред отбрани медии и журналисти навръх 6 септември, неделя. Кое провокира Евгени Минчев да вдъхне самочувствие на всички обвързани по някакъв начин с българската музикална легенда „Златния Орфей“? Вижте!

След толкова шум и очакване от изпълнители и почитатели „Златният Орфей“ се провали или поне във варианта, в който беше замислен! Ти, Евгени обаче, подаде ръка и все пак 27-те песни ще „видят бял свят“. Кое те накара да предоставиш дома си за сцена на този музикален форум?

Генко Генов – създателят и вдъхновителят на „Златния Орфей“ беше първият човек, който ме изведе в чужбина. За един ден направихме моя международен паспорт, бях акредитиран като кореспондент на вестник „Хайлайф“, за първи път отидох извън България и то в Кан, на фестивала МИДЕМ. Когато Генов почина, това съвпадна с голямо благотворително събитие и Дариана – съпругата му. Тя ми даде за този търг неговите ръкавелни копчета. Генко имаше такава харизма, че паметта му заслужава да бъде почетена и подържана. Генко е „Златният Орфей“ и обратното. Няма как това да бъде покрито или забравено. Това е причината и аз да дам принос във възстановяването на неговата и на „Орфея“ памет. Дариана и Райчин също заслужават да им бъде подадена ръка.

Златният Орфей

Кой ще бъде жури, откъде ще дойдат парите за наградените?

Отивате твърде далеч. Аз само давам прием за 50 човека в моя хол и на моите тераси. Който желае, може да изпълни песента си, но това не е „Златният Орфей“, а само парти по повод 50-та му годишнина.

Кой, според теб не искаше да има „Златен Орфей“ 2015?

Онези, които гледат на „Орфея“ печалбарски и без носталгия. Както Дариана правилно казва – този фестивал принадлежи на България. Да, но двигателят не са 7 милиона, на които честно казано им е все тая дали ще има фестивал. Ситуацията се нуждаеше от конкретна група хора, които да се обединят от носталгията и най-вече необходимостта от този певчески форум, познат по целия свят. Когато ме питат лично, защо няма да го има „Орфея“, казвам лаконично – „Много баби, хилаво дете„. В това визирам БНТ и НДК, като съпритежатели на марката, доколкото мисля, че това е така. Използвам случая да стисна ръка на сина на Генко – Райчин и неговата приятелка Яна, които вършат много работа за полза на конкурса.
Дариана Генова, Райчин Генов

Пейо Пеев и Галя Димитрова каква вина имат за това фестът да не се осъществи по замисления сценарий?

Това не е в моята компетентност.

Веселин МариновЧаст от изпълнителите, печелили Златния Орфей, сред които и Веселин Маринов твърдят, че този фестивал трябва да остане в миналото. Съгласен ли си? Защо?

Ако смея да предположа, вероятно защото Веско прави свой фестивал („Полските щурчета“ – бел.ред). Вероятно защото „Златният Орфей“ не е изпотявал никого, а само е позлатявал българския талант.

„Сан Ремо“, „Славянски базар“ и „Евровизия“ ги има, защо да няма у нас отново „Златния Орфей“?

Както казах – много баби. Освен това никой тук, особено преди избори не иска да помисли за България. Песента е най-добрият посланик между народите. Това не са козуначени кифли да пресъхнат и да бъдат хвърлени. Тези песни остават в ефира и радват хората. Проправят пътеки, хармонизират душата.

Достатъчни ли са музикалните ТВ формати, за да има нови таланти на музикалната БГ сцена? Това ли са новите „машини за звезди“?

Новите ТВ формати са като американските вериги за бърза храна. Чува се тропане на монети и после – „Следващият, моля…” Галантността на „Златният Орфей“, романтичният подход към организацията, наложеното от Генко Генов темпо, може би днес се струват малко демоде на някои. Но помните ли например кой взе „Х фактор“ преди две години… Аз не. Помните ли хит, произлязъл от Музикална академия? Аз – не. Може би това прави „Орфея“ така неудобен и сложен в чекмеджето.

Какво е бъдещето на българската популярна, мелодична, „естрадна“ песен? Има ли как да се възроди или е безвъзвратно отминала?

Само ще кажа нещо, което ме зарадва. Приятел съм с Джийсън Брад Люис и често пътуваме с моя автомобил. В колата имам два диска с песни на Мишо Йончев – брилянтен приятел и певец от високо ниво. Джийсън запомни една от песните за календара и я въртим по 25 пъти на ден. Иска да я пее, иска да се срещне с Мишо Йончев. Джийсън е на 31, Мишо е на 68. Не е ли вълнуващо това? Не е ли знак за добро съвместно съществуване на минало и настояще…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg