Ето защо хората със сини очи са толкова специални

4

За повечето хора цветът на очите не означава нищо повече от статистическа подробност от човешкото тяло като цветът на косата, размерът на ушите или носа. Всъщност съвсем логично е да се мисли по този начин. Но когато става въпрос за хората със сини очи, науката има какво да каже и с какво да ни изненада.

Защо хората със сини очи са толкова специални?

Защо хората със сини очи са толкова специални?Цветът на ириса зависи от количеството на пигмент в стромата (средният слой на ириса) и в двата ретинални слоя клетки. Знаете ли, че сините очи не разполагат с набор от цветове. Всъщност те получават цвета си от пречупването на светлината, когато се вгледате в тях. Ирисът се състои от три различни слоя – предностромален (епител, в който има меланинов пигмент), стреден (строма – със съдове и трабекулум) и вътрешен слой (пигментни клетки с фусцин в два ретинални слоя). Епителът е много фин и се състои от черно-кафяви пигменти (тъмните петънца по ириса на някои хора). Стромата, която е веднага след епитела, е изградена от безцветни колагенови влакна. Тя съдържа меланин и колаген, които определят какъв ще бъде цветът на очите на всеки един човек.

Какво казва науката по този казус:

Защо хората със сини очи са толкова специални?

Tyndall effect

„Сините очи са най-интересните, тъй като цветът им е изцяло органичен. Хората със сини очи имат напълно безцветна строма, без меланин и колаген. Това означава, че цялата светлина, която се пречупва се връща обратно в атмосферата. Получава се ефекта Tyndall, при който се създава син отенък (виж снимката). Това означава, че сините очи нямат набор от цветове, а всичко зависи от количеството светлина, когато се вглеждате в тях (т.е. отенъкът ще е различен в стаята, навън при слънчево или облачно време, в сумрачно помещение като киносалон и т.н.)“.

Защо хората със сини очи са толкова специални?Датски изследовател установил, че между всеки един синеок човек в света има родство. Според резултатите от изследването, всички хора, живели преди 6 000 – 10 000 години са имали кафяви очи. Сините очи са се появили или поне са регистрирани за първи път сравнително по-скоро в резултат на генетична мутация. Всъщност най-стряскащ е фактът, че синеоките хора по света произлизат от един синеок прародител.

Науката по въпроса твърди следното:

„Изследване от 2006 г. показва, че хората със сини очи имат един общ прародител. Учените са проследили генетична мутация, която се е състояла преди 6 000 – 10 000 години. Точно това е причината за синия цвят у всеки жив синеок човек на планетата.“

Защо хората със сини очи са толкова специални?Що се отнася до личността и темперамента на синеоките хора – цветът на очите им е толкова жив и магнетичен, че веднага привлича околните погледи. Никак не е чудно, че това е най-желаният цвят на очите в света. Синеоките хора са спокойни, умни, щедри, обичат живота, както и той тях. Дамите и господата със сини очи имат дълготрайни партньорски взаимоотношения и са пълни с енергия до края на живота си. Уникалното при синеоките хора, е тяхната естествена нужда да правят другите около тях щастливи.

Защо хората със сини очи са толкова специални?Със своята доброта и честност, те се опитват и почти винаги успяват да Ви усмихнат и развеселят. Това може би е отговорът на въпроса кое прави синеоките хора така привлекателни за околните.

Хората със сини очи обичат да наблюдават и да размишляват върху нещата от живота. Синеоките са много общителни хора, искат и да се посветят изцяло на човека до себе си и да имат дълготрайна и пълноценна връзка с него/нея. Когато осъзнаят, че са получили една такава здрава връзка, нищо не може да ги спре да правят партньора си щастлив.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!4 коментара

  1. Димитър Неделчев на

    Синеоките хора не са резултат от генни изменения. Те нямат абсолютно никаква връзка с останалите, притежаващи тъмни очи. Синеоките са доведени от звездите и им е възложена специална мисия в света на явленията. Те дори не го осъзнават. Аз лично ги възприемам много добре.

Коментирай в Delo.bg