Джапанките могат да бъдат и опасни

0

Жадуваните топли дни са вече факт и мнозина вече разголиха крака и обуха чехлите и джапанките. Изборът е въпрос на лично предпочитание, на усещане за комфорт и стабилност. Предложенията на дизайнерите са толкова разнообразни, че някои от моделите стават и за по-формално вечерно парти. На платформи, с принт или мъниста (даже перли), цветни или елегантно черни, моделите могат да задоволят всеки вкус.

Джапанките всъщност са с доста стара история – познати са още в Египет 4000 г. пр.н.е.

джапанките могат да бъдат и опасниВ Европа пък е намерен чифт, който е приблизително на 1500 години и е изработен от листа на папирус. Познати са били в Йерусалим по времето на Исус Христос. Освен от листа на папирус, използвани са палмови листа, оризова слама, дърво.

След Втората световна война американските войници донасят японски модели джапанки, които бързо стават модерни и предпочитани в САЩ.

Започват да се произвеждат в ярки цветове и стават част от популярната култура заради удобството и ниската цена. През годините се заформя дебат за това дали е удачно джапанки да се носят и при формални поводи, а всяка позиция има своите привърженици и противници.

През 2011 година Барак Обама е първият американски президент, заснет по джапанки и чехли по време на морската си почивка.

Съвременните джапанки се изработват от най-различни материали: пенокаучук, пластмаса, кожа, текстил, полиуретан. Предвид максимално опростената им форма,

джапанките крият определени рискове за здравето.

джапанките могат да бъдат и опасниТе са подходящи за плажа и за басейна, но лекарите са категорични да забравим за тях в градска среда или още повече при планински разходки. На първо място, носейки джапанки, човек е изложен на бактерии и всякакви кожни вируси. Стафилококите са сред тези опасности – могат да доведат дори до ампутация на крайник, ако се стигне до усложнения. Това важи особено ако имате някакви открити ранички по краката – дали от скорошен педикюр или драскотина от мида или камък.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Джапанките - по-вредни от обувките с токчета?Джапанките или високите токчета са по-вредни

 

Опасността да се заразите с гъбички също е голяма, а лечението – упорито. Ходенето с джапанки несъмнено забавя скоростта, с която се движите. Това може да е неприятно, когато бързате за работа например или важна среща. Лесно бихте се препънали на улицата, а в трамвая или метрото като нищо ще Ви настъпят неприятно.

Продължителното ходене върху лека платформа като тази на джапанките натоварва ходилото и причинява неприятни болки.

Връвта, която минава между пръстите често причинява мехури или пришки, а това засилва опасността от бактериални инфекции. Когато сте с джапанки, пръстите на краката упражняват допълнителен натиск, за да се задържи върху ходилото. Това с времето води до деформация на ставите и дори до нужда от хирургическа намеса.

джапанките могат да бъдат и опасни

Като компромисен вариант

изберете джапанки тип сандали, с добра опора отзад на глезена.

Освен всичко друго, тънкото и плоското ходило е в разрез с нормалната биомеханика на тялото и така се стига до изкривяване на позата и гръбнака.

Джапанките могат и да Ви натровят,

тъй като някои са направени от токсични материали, особено купените от съмнителни търговци. Дори и марковите джапанки крият изброените рискове, защото са с много опростен дизайн и от синтетика.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg