В Чернобил природата еволюира в природен резерват

0

Близо 30 години след ядрената авария в Чернобил природата в района се е превърнал от бедствена зона в природен резерват, обитаван от лосове, елени и вълци, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Кърънт байолъджи“.

Забележителният обрат в района, обявен за постоянна необитаема зона за хора след инцидента през 1986 г., кара учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. Специалистите освен това обръщат внимание на благоприятния ефект от човешкото отсъствие върху популациите на диви бозайници.

„Когато хората не са наоколо, природата процъфтява – дори на мястото на най-сериозната ядрена авария в света. Напълно е възможно броят на дивите животни в Чернобил сега да е по-голям, отколкото преди инцидента“,

казва Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания.

Чернобил

След пожара и експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. облаци от радиоактивни частици изпълват въздуха. Хиляди хора напускат района и никога не се завръщат. Смит и колегите му се възползват от възможността да изследват какво се случва с дивата природа в обезлюдената зона.

Направени по-рано проучвания са показали сериозни радиационни ефекти в т.нар. Чернобилска зона на отчуждение с площ 4200 квадратни километра и понижен брой на популациите от диви животни.

Чернобил

 

Нови данни обаче разкриват, че популациите на диви бозайници са се „съвзели бързо“. Наблюдава се относително изобилие от различни видове елени, лосове и диви прасета, като броят им е приблизително същият като в четири незасегнати от радиация природни резервата в района. Вълците в и около Чернобил са седем пъти повече, отколкото в резерватите.

„Фактът, че голям брой животни благоденстват на мястото на ядрена авария разкрива издръжливостта на дивата природа, когато е освободена от човешко присъствие“,

казва един от съавторите на проучването, Джим Бийзли от университета на Джорджия в САЩ.

В края на миналата година дрон засне отвисоко Припят и Чернобил. Вижте уникалните кадри, събрани в 3-минутно видео в статията Безпилотен самолет направи въздушни снимки на АЕЦ Чернобил.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg