Учени откриха най-мощния убиец на коварния рак

1

Jackfruit е най-големият плод в света, който расте на дърво. Jackfruit (Хлебен плод), чийто плод може да достигне до 100 кг е покрит с дебела и твърда зелена обвивка, а вътрешността му е бледо жълта. Благодарение на своята структура и съдържание на хранителни вещества, този плод е много популярен сред веганите. Хлебното дърво е обявено за национален плод на Бангладеш.

jackfruit или хлебно дърво - плодът, с който може да преборите рак

Този особен плод е богат на хранителни вещества като фибри, калий, магнезий, калций, желязо, витамини А, В6, С, както и протеини. Чаша хлебно дърво ще Ви осигури 25% от препоръчителния дневен прием на витамин В6. Това е повече от перфектно за веганите, чийто хранителен режим не предполага изобилен прием на този витамин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гоя, горчив пъпешТози странен плод убива ракови клетки и бори диабет

 

Ракът на дебелото черво е коварно заболяване, което трудно се лекува. То засяга над 1 170 000 американци годишно. Учените откриха, че плодовете на хлебното дърво могат успешно да лекуват този вид рак и да укрепят човешкия организъм.

Превенция на рак на дебелото черво

Хлебно дърво съдържа доста фитонутриенти, изофлавони, лигнани и сапонини, които имат мощни противоракови свойства. Именно тези хранителни вещества се борят със свободните радикали в организма и имат способността да предотвратяват рак и други тежки заболявания.

jackfruit или хлебно дърво - плодът, с който може да преборите рак

Фитонутриенти

Фитонутриентите предотвратяват етапа на развитието на ракови клетки и могат да бъдат открити само в растителни храни. Jackfruit съдържа достатъчно от тях. В момента текат изследвания, които се очаква да докажат кое точно прави тези съединения толкова мощни срещу рака.

Сапонини

Сапонините са силни противоракови агенти, които са особено полезни в борбата с рака на дебелото черво. Според проучване, именно сапонините води до ремисия в някои случаи. Тези фитонутриенти се свързват към външния слой на раковите клетки и предотвратяват растежа им.

Лигнани и изофлавони

И двете фитонутриентни групи се свързват с клетъчните рецептори. Те значително намаляват риска от рак на ендометриума. Изследване, в което били включени 500 жени доброволки доказа, че хлебното дърво може значително да намали риска от няколко вида рак и това се дължи на наличието на тези фитонутриенти.

jackfruit или хлебно дърво - плодът, с който може да преборите рак

Защита на ДНК

Антиоксидантите в плодовете на хлебното дърво предотвратяват действието на свободните радикали и предпазват тялото от окислително увреждане. Всеки плод на хлебното дърво съдържа фибри, които почистват дебелото черво, премахват токсините от храносмилателния тракт и намаляват риска от рак на дебелото черво.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

лилавият картоф е най-мощният убиец на рак на дебелото червоТози мъж каза „Не“ на химиотерапията и пребори рака с този странен зеленчук

 

Укрепва имунната система

Хлебното дърво е богато на витамин С и прости захари, които ще подсилят имунната Ви система. Според експеримент с лабораторни животни, полизахаридите в хлебното дърво могат да подобрят фагоцитната клетъчна функция и функцията на имунната система.

Хранителна стойност

Само една чаша от плода съдържа 155 калории и само 4 грама мазнини. Jackfruit има и ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Безценният плод е богат на витамин А, ниацин, рибофлавин, тиамин, фолиева киселина и важни минерали. Простите захари, намиращи се в хлебното дърво могат да подобрят цялостното Ви здраве. Чаша хлебно дърво съдържа 11% от дневната препоръчителна доза фибри, които ще подобрят Вашата храносмилателна система.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg