Тренировки повече от час на ден удължават живота

0

Дългите и интензивни тренировки не са вредни за здравето. Това е изводът, до който са достигнали учени от университета в Харвард, след проведено от тях проучване. Дори напротив, данните показват, че ако тренирате дълго е натоварвате тялото си разумно, може да увеличите продължителността на живота си.

Тренирайте повече от 1 час на ден, съветват учениСпоред повечето здравни организации, човек трябва да спортува по 150 минути на седмица. Новото проучване обаче установи, че е необходимо тренировките да бъдат повече от един час на ден. По време на това проучването, учените са изследвали навиците за спортуване на 661 000 души, които са били на средна възраст. Участниците били разделени на няколко групи – съобразно времето за спорт, което отделят на седмица.

Оказало се, че тези, които не правят никакви упражнения, са изложени на най-голям риск от преждевременна смърт. При онези, които отделят съвсем малко време за спорт, същият риск е с 20 % по-малък. При участниците спазващи съветите на здравните организации, които тренират по 150 минути седмично, рискът от преждевременна смърт се намалил с 31 %. При хората, които ходят пеша или спортуват по 450 минути на седмица, което е повече от час дневно, рискът е намален с 39 %.

Тренирайте повече от 1 час на ден, съветват учени

Подобни резултати оповестиха наскоро и австралийски учени. Те достигнаха до извода, че именно интензивните физически упражнения са в основата на дълголетието, тъй като намаляват риска от преждевременна смърт.

Проучването е направено в университета „Джеймс Кук“ и в него участвали 204 542 души, които били на възраст над 45 години. Тяхното състояние било проследявано в продължение на 6 години, като участниците били разпределени в три групи. Първата група била съставена от хора, които водят заседнал начин на живот, във втората група попаднали хора, които правят физически упражнения, но с малки натоварвания, а в третата група участниците тренирали интензивно спортове като джогинг, аеробика или тенис.

Тренирайте повече от 1 час на ден, съветват учени

Резултатите от изследването показали, че хората от третата група имат с 13 % по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с първата група и с 9 % по-нисък от тези във втората група.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg