Тодор Цонков: Изкуственият интелект тепърва ще се разгръща, в него е бъдещето

0

Тодор Цонков е преподавател по изкуствен интелект, извличане на информация, извличане на знания от данни, експертни системи, Java за начинаещи и напреднали в СУ Св. Климент Охридски и НБУ. Има опит в програмирането повече от 10 години. Елица Калоянова разговаря с него за бъдещето на изкуствения интелект в науката и живота, модерна ли е още емиграцията, особено при IT специалистите и как може да бъдеш успешен в програмирането у нас.

изкуствения интелект е бъдещетоКато преподавател в СУ и НБУ обсъждаш ли със студентите други техни предмети? Даваш ли им съвети за живота?

– Като преподавател се стремя да скъсявам дистанцията със студентите. Държа да ме възприемат и като приятел, който може да им помогне във всяко отношение, а не като човек, от когото да се страхуват. Все още си спомням студентските си години добре и мога да погледна курса от очите на студент. За мен е много важно студентите да разбират и научават материала, но и да им бъде интересно по време на упражненията и да им е приятно да ги посещават, а не по задължение.

Имайки толкова опит като програмист в бранша, кои са добрите практики и съвети, които можеш да дадеш към наскоро започналите програмисти? Кое е най-важното, за да си успешен в тази професия?

– Според мен най-важното освен естествено добрата основа, са постоянното четене и развиване в областта. Нещата са много динамични и лично на мен на няколко пъти ми се е налагало да започвам почти от нулата. Освен това

много е важно търпението и толерантността към чужд код и умение да се справяш в непознати води.

По-голямата част от времето ще е точно това. Уменията за работа в екип също са задължителни. Естествено, не трябва да се прекалява само с работа, много важно да имаш балансиран живот, да се спортува и да има различни хобита, които не са свързани с престой пред компютър.

Какво би искал да видиш променено във висшето образование у нас?

– СУ се развива добре, според мен. Виждам сериозен напредък спрямо времето, когато бях студент. Бих искал студентите да работят по практически проекти (предимно в научната област). Харесва ми, че се изучават и най-новите технологии, но е хубаво и да се набляга на по-теоретични предмети, които имат практическа насоченост. Относно преподавателите, това е проблем на целия СУ, категорично недостойното и смешно заплащане на труда. Почти всички преподавали са учили поне 10 години, за да придобият докторска степен и са много квалифицирани и ерудирани и е абсурдно да получават такава финансова оценка на труда си.

Квалификацията и опитът струват пари.

Човек, който е способен да направи изследователска дейност, трябва да бъде оценен подобаващо. Понякога и бюрокрацията ми идва в повече, но вероятно е трудно да се избегне. Смятам, че също така е добре да се привличат студенти от други държави като се направят програми на английски език.

Каква е темата на дисертацията ти и как я избра?

Темата ми е „Изследване на мнения и чувства от текстове от социалните мрежи”. Нещата станаха малко случайно, в началото исках да разработя система за търговия на борсата, но скоро се убедих в невъзможността на тази задача и видях, че идеите, които ползвам, са лесно приложими в областта на социалните мрежи. Защитих наскоро – 10.06.2016 г.

Наблягам на автоматичното разпознаване на ирония, сарказъм и сатира в текстове – на пръв поглед невъзможна задача, но всъщност може да се реши с добра точност.

Всъщност зад една докторска дисертация стоят страшно много часове на четене, мислене, писане на код в моя случай и обработка на текста – надявам се, че ще е полезна и ще бъде надградена. На мен ми е лесно да работя с хора, докато при статиите трябва да измисляш нещо ново. Вероятно да измислиш нещо действително стойностно и да направиш научен прогрес е по-трудно.

Съжаляваш ли че не си отишъл да работиш или учиш зад граница, поне за малко? Питам те като доказан поддръжник на живота в България…

– Едно е да пътуваш, друго е да живееш на едно място. Бил съм в 25 държави, но Не съм съгласен, че с наложената теза, че в България няма работа, че се живее зле и т.н. поне в София и по-големите градове не е така и мисля, че

вече мина “модата” на емиграцията.

Факт е, че има доста неща, които трябва да се подобрят, но смятам, че се движим в правилната посока. Смятам, че живота в България има и своите предимства.

Какво мислиш за изкуствения интелект и в кои сфери ще е най-необходим?

– Смятам, че

изкуственият интелект има много голям потенциал за развитие, но тепърва сме в началото.

Със сигурност ще подобри много живота на хората във всички аспекти, но към момента има много какво да се работи и да се мисли. Изкуственият интелект не е само роботи или автономни коли, има голямо разпространение във всички сфери. Например, търсачката Гугъл използва изкуствен интелект за намиране на най-точното нещо, което търсим. Друг пример са сайтове като Амазон, които персонализирано ни предлагат най-точните продукти в зависимост от нашите вкусове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

16-годишен българин покори най-големия конкурс за млади учени в Европа

 

Гордост! Българинът Владимир Койлазов с „Оскар“

 

пламен бързевПламен Бързев: Ключът към успеха е в подходящ момент да разбереш, че Рокфелер ти е чичо

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg