Топ 5 на най-смъртоносните животни в България

1

Повечето от българите живеят в големите градове и столицата и смятат начина си на живот в градската джунгла за безопасен.

По отношение на заплахата от животни обаче, съществуват видове, които могат да застрашат сериозно здравето и дори живота ни.

Човекът е на върха на хранителната пирамида, но при взаимодействие с тези мили родни животинки, намесата на лекар е наложителна. Ето кои са те:

  1. МОРСКИ ДРАКОН

Въпреки че водите на Черноморското крайбрежие са сравнително безопасни за плаж и къпане, една риба се крие в пясъчното дъно и напада от засада дребните рибки. Ако я помислите за безобидно попче и поискате да я хванете с ръка ще усетите силна болка от убождане с отровните й шипове. Часове по-късно се появява оток по целия крайник или на мястото, като мястото може да остане засегнато години наред. Освен морския дракон, съществуват и други отровни риби като черноморския скат и рибата скорпион, но вероятността да се срещнете с тях е значително по-малка. За щастие в нашите черноморски води медузите не могат да застрашат живота ни.

морски дракон е сред опасните животни в България

  1. ПЕПЕЛЯНКА

Неокосените тревни площи в междублоковите пространства, изобилието на разпиляна храна покрай контейнерите, голямата популация на гризачи, възможността да си направят удобни леговища в изоставени сгради и мази – всичко това води до ръст на популацията на отровни змии на територията дори на големи български градове. Вече новини като „Змия нападна човек в центъра на град Х“ не са новост. Змии изпълзяват дори и в детските градини. Надявам се навсякъде да има противозмийски серуми и да няма сериозни последствия за живота и здравето на ухапаните.

пепелянка е сред най-опасните животни в България

  1. ПЧЕЛИ и ОСИ

Отново некосенето на тревните площи в градовете, както и засаждането на плодни дръвчета влияе на популацията на пчели в градовете. Ужилването от пчели или оси обикновено причинява лек оток, болка и зачервяване, които отминават за няколко часа. В някои случаи ужилването на пчела се използва за терапия. Но не такъв е случаят с хората, които изпадат в алергичен шок. Възможните алергични реакции са:

Оток в областта на очите, езика и устните;

Затруднения при дишането със свирещ или хъркащ шум, блокаж на горния край на белодробното дърво;

Световъртеж;

Болезнени обриви и отоци;

Болки в корема и стомашни спазми.

Всички тези усложнения водят до бърза сърдечна и дихателна недостатъчност, загуба на съзнание, кома и дори смърт. Изходът – спешно инжектиране на адреналин. Той ще помогне да се ускори сърдечната дейност. Друг вариант са кортикостероидни средства за венозно поставяне като метилпреднизолон или антихистаминови таблетки.

пчелите и осите са сред най-опасните животни в България

  1. КЪРЛЕЖИ

Отново до болка позната тема. На територията на България има 40 подтипа кърлежи. Можем да ги разделим също на твърди и меки /например тези по кокошките – кокошинки/. Сред най-опасните за човека са тревните кърлежи, защото могат да смучат и пренасят болести между дребни диви животни, домашни любимци и селскостопански животни и хора за своят живот от 2-3 години. Факт е, че това дребно същество може да убие човек като го зарази с ку-треска, лаймска болест, марсилска треска,  енцефалит, кримска треска, туларемия. Съществуват различни похвати за превенция и лечение на вече диагностицирано заболяване.

кърлежът е сред най-опасните животни в България

  1. КУЧЕ

Най-добрият приятел на човека също може да Ви ухапе до смърт. Неконтролираната и постоянно нарастваща популация, обединяването в глутници, купуването на малки кученца от ловни породи и пускането им да се скитат навън като пораснат – всичко това дава предпоставка да бъдете ухапани без никаква причина. Разхождането на домашни кучета без повод в паркове и на детски площадки, които нямат страх от човека също прати няколко човека в болниците. Освен сериозните разкъсвания, трудно зарастващи рани и грозни белези, загуба на кръв,  ухапването от куче може да ви зарази с болести като бяс и дори менингит и отново да доведе до фатален край.

кучето е едно от най-опасните животни в България

Спазвайте нужните мерки за безопасност и бъдете информирани. Действайте бързо в случай на подобен неприятен инцидент и запазете здравето и живота си – те са безценни!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg