Шест мита за любовта

0

Каква е природата на любовта? На този въпрос се мъчи да си отговори всеки човек, като прави свои изводи и изгражда свои теории. Още преди много векове понятието любов е било обвито в митове и суеверие. И независимо че вече е 21 век и науката върви с огромни крачки в развитието си, като мнението на специалистите рядко се поставя под съмнение, мнозина продължават да вярват на митове, особено ако са свързани с любовта.

Мит №1
Влюбените не трябва да имат тайни един от друг

митове за любовта

Това означава, че влюбените трябва да си казват само истината. Но на практика възможно ли е това? Явно не! Защото колкото и да се сливат две души, всеки от двойката има своите малки тайни. При това някои вещи подсъзнателно остават тайна за самия човек. Те носят неприятни спомени, сред тях може да има сексуално насилие, сложни отношения с роднини. На кому е нужно да се разказва всичко това? Като начало те трябва да се осъзнаят вътрешно, да се преработят. А това човек може да направи в зряла възраст, когато е минало достатъчно време. Така че влюбените не трябва да разказват всичко за себе си. Те трябва да се наслаждават на моментното състояние, което рано или късно ще се промени. Съкровените тайни се споделят само с хора, с които е свързан живота ви. И при това такъв обмен на информация трябва да бъде взаимен. Споделянето на тайни предизвиква близост, отговорност и доверие между хората. Затова и главните моменти в живота пряко или косвено се обсъждат с партньора.

Мит №2
Любовта може да промени мъжа

митове за любовта

Формирането на всеки средностатистически човек на практика завършва около 5-годишна възраст. Затова е напълно излишно да се гони миражът на неосъществените идеали, без да се забелязва реалният човек. По принцип любовта прави хората по-добри. Когато човек е влюбен, той максимално проявява своите положителни качества, сред които са внимание към другите хора, умение да се грижи, да бъде отговорен. Но това не винаги съответства на очакванията на партньора. В крайна сметка понякога не се знае какво иска човек. Грешката на повечето жени, които започват връзка е, че не знаят какво искат от мъжа и отношенията. Понякога се изисква нещо веднага, но то най-често не се получава. Любовните отношения се развиват динамично. По време на сближаването, двама души могат да открият, че нещо в характера на другия ги дразни. Например, жената винаги жадува за галантни маниери, а днес все по-често това отсъства в поведението на мъжа. Разбира се, накрая всичко отминава и остава същността – доверие и необходимост един от друг. Мнозина смятат, че това е прекалено опростяване на връзката. Но в такъв случай не ви трябват отношения, а шоу. А ако шоуто завърши, остава разочарованието. Подобно отношение към любовта е знак на незрялост.

Мит №3
Идеалната двойка не мисли за раздяла

митове за любовта

Този мит трябва напълно да бъде опроверган, защото на практика рано или късно една двойка мисли за раздяла. Няма идеална двойка – има идеален съюз между двама души, които живеят с проблемите си, страховете, съмненията. Всяка двойка се сблъсква с кризисни отношения. Това може да е при опознаването, което обикновено става в първата-втората година, криза при увеличаване на семейството, настъпваща с раждането на децата. Това може да бъде и кризата на средната и критическата възраст. Няма двойка, застрахована от неприятни конфликти. Често се появява идеята за раздяла, но това все още нищо не означава. На всеки се е случвало да иска да „убие” половинката си. И тези чувства не е задължително да се задържат, просто трябва да бъдат изразени по подходящ начин. Няма нищо лошо в един скандал, при който се изпуска парата. Такива хора се чувстват много по-добре от тези, които потискат всичко в себе си и така неудовлетворението им се засилва. Появява се усещането за обида, неразбиране. В главата им все по-често се появява въпросът дали някъде на друго място няма истинско щастие. Така че, в периодичните викове няма нищо лошо.

Мит №4
Влюбените винаги са готови да правят секс

митове за любовта

Дори и при най-младите влюбени двойки, сексът през някои дни губи своята привлекателност. Любовните отношения постоянно се променят с времето, работата или умората могат да се отразят на интимната връзка. Любовта засилва сексуалните усещания, но това не означава, че двойката трябва да живее като на състезание. Как, кога, къде и колко често да се прави секс се взима решение от двама души. Чуждото мнение или някакви норми не са важни. Не е задължително сексът винаги да бъде бурен. Ако чувствата са силни, то така и той ще бъде обогатен. А в енергичността няма критерии. Всичко зависи от възрастта и опита на човека. С времето всяка двойка си изработва стил и тръгва по този път, който я устройва. Сексът е процес, който не се интересува от митове.

Мит №5
Истински влюбеният човек не се заглежда встрани

митове за любовта

Всеки ден човек среща най-различни интересни и привлекателни хора. Отношенията му с тях показват и чувствата му. Разбира се, не трябва да се изпада в крайност. От една страна безобидните увлечения и флирт само разпалват страстта и любовта, но изневерите, ако те са редовни, не са определени като явления, укрепващи отношенията. И мъжете, и жените са същества полигамни. Може да изневери и този, който силно обича. Когато човек е влюбен, той се намира на пика на чувствата и така става по-обидчив. Спонтанен скандал е възможно да доведе до категоричните думи: ”Не те обичам повече”. От това мъжът много се засяга, излиза, отива в бара, напива се, а наоколо има толкова красиви жени. На сутринта го мъчи съвестта, разбира, че не е прав и че тя е най-добрият човек, който познава. Но когато човек е под пара, прави всичко без да се контролира, като смята, че получава компенсация. В живота има всякакви мисли, изневяра, флирт. А когато двама души живеят известно време заедно, те се привързват един към друг и у тях се заражда чувството за незаменимост на партньора. Във фаза на конфликти тази незаменимост зависи от степента на остротата и емоциите между двамата. И се стига до болка, сълзи, истерии, викове. Затова трябва да се помни, че подобни отношения са неустойчиви и раната, колкото и да е болезнена, бързо зараства.

Мит №6
Предсказуемостта убива любовта

какво е любов

Познаването на партньора от – до – неговите навици, предпочитания, странности от една страна успокояват и внушават чувство на близост, а от друга правят отношенията скучни и предсказуеми. Човек няма голям избор. Какво може да предложи животът? Например, жената ражда деца, работи, търпи обиди от половинката си, разболява се, остарява, умира. Предсказуемостта на живота ни не е много трудна и до сега никой не е могъл да я избегне. И все пак, на вас не винаги ви е известна каква ще бъде реакцията на партньора ви на следващия ден. Способността да се учудвате и удивлявате в първата фаза на отношенията, когато те са още незрели, много радват влюбените. Особено, когато чувства, мисли и намерения съвпадат. Това е някаква смес от непредсказуемост и сходство. През втората част на живота, когато започва стабилните семейни отношения, изненадите от партньора могат да бъдат дразнещи. От това ще пострада бракът. Може да се стигне до раздяла, особено ако на човека до вас не може да се разчита. Той много добре знае какво очаквате от него, какви отговорности има, но все пак си постъпва по своему. А след подобно поведение, може да се стигне до драматични резултати. Ето защо непредвидимостта може да стане ябълката на раздора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg