Създадоха пътеводител на… градските миризми!

0

В света съществуват най-различни карти и пътеводители – на градове, планини, местности, забележителности, развлечения и много други. Има обаче и една наистина уникална карта, която в момента се разработва и предстои да бъде завършена. Това е карта, която събира на едно място характерните градски миризми.

Създадоха пътеводител на ... градските миризми! Картата всъщност се прави за някои от най-големите градове в света, а нейни автори са учени от целия свят, които са обединили усилията си в съвместен международен екип. Намерението им е този тип карта да бъде голяма помощ и улеснение за туристите, а и за службите и специалистите, които се занимават с градоустройство. На този етап пътеводителят на миризмите е напълно завършен само за два европейски града. Това са Лондон и Барселона, които обаче са сред най-посещаваните от туристи.

Създадоха пътеводител на ... градските миризми!

Както аз, така и вие предполагам, се чудите как биха могли да бъдат обяснени и описани миризмите или ароматите на един град …

Трудно е те да бъдат точно установени и представени в един пътеводител. Създадоха пътеводител на ... градските миризми! Точно това е била причината, поради която екипът от учени заел се с това интересно предизвикателство, е започнал да съставя речник на миризмите.

Неговото попълване се прави с помощта на доброволци от градове във всички краища на света. Така например, сред доброволците са жители на различни градове като Амстердам, Ню Йорк,  Глазгоу, Нюпорт, Единбург, Памплона и други, които били помолени от екипа да направят специални разходки по улиците на своя град, за да установят и опишат всички аромати, които усетят по време на своя преход.

Тези думи, които са били споменати от най-малко двама доброволци, са намерили място на страниците на пътеводителя.

След като получили тази информация, учените проверили всички точки в Лондон и Барселона, където потребителите са се отбелязвали в социалните мрежи.

Анализирайки информацията и обединявайки я с данните, получени от доброволците, учените успели да създадат пътеводителя на миризмите.

Създадоха пътеводител на ... градските миризми!

И тъй като има вече две готови туристически карти на миризмите, предполагам ще ви бъде интересно да разберете на какво всъщност миришат Лондон и Барселона.

В британската столица миризмите, които се открояват са в двете крайности – от едната страна са тези на емисии от газове, прах и бензин, а от друга страна приятните аромати на цветя и трева в парковете и зелените площи на Лондон.

Създадоха пътеводител на ... градските миризми! По отношение на миризмите, Барселона определено „бие“ Лондон. В един от най-красивите испански градове се носи аромат най-вече на природа – цветя, дървета, трева.Създадоха пътеводител на ... градските миризми!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg