Роби Софрониески – бодигардът на звездите

0

Роби Софрониески – Маверик определя себе си като индивидуалист и луда глава. Неслучайно за свой прякор е избрал персонажа на Том Круз във филма „Топ гън“. Роби е елитен охранител и е бил неотлъчно до едни от най-големите звезди на киното и спорта. Роден е в Охрид, Македония, но от 1994 г. живее в България. Избрал е Хасково за свой втори дом. От 11 години работи в Лондон, където професионалният му живот се развива все по-успешно.

Решил да емигрира в Европа по финансови причини. Искал е промяна и по-добър начин на живот. За малко е живял и работил в Швейцария, но разбрал, че не това е неговото място за развитие. Каца в Лондон, където се установява, без предварително да е имал определени нагласи и очаквания. Започнал е от нулата в Обединеното кралство:

Роби Софрониески - бодигардът на звездите„В началото трябва да си силен, да вярваш в себе си, мотото в живота ми е: „Еднопосочен билет – където и да отидеш, няма връщане назад. За да успееш, трябва да си така устроен.“

Роби е започнал като общ строителен работник. След това го осенила идеята да пробва в секюрити бизнеса. Това му коствало много време и пари, но нали целта оправдава средствата? Паралелно с курсовете за охранител, работил през деня в строителството, а вечер – в нощни барове в Лондон.

„Когато работиш в екип, трябва всички да сте стиковани, а аз бях притеснен, особено с работата по радиостанцията“ –

спомня си Роби за трудното начало. Помни как шефът му му дал още един шанс и тогава нещата се получили. Представил се много добре. По време на неприятности в клуба, той изпъкнал – проявил мъжество, а шефът на бара видял потенциал в него. Сега с бившия си работодател са много добри приятели. Три години и половина работил като охранител, а след това оглавил гардовете в нощния бар.

В клуба клиенти били известни личности. Гост на заведението бил и служител от службите, който посъветвал Роби да пробва на по-високо ниво в професията, която е избрал. В началото Роби Софрониески не бил много уверен в себе си, но в един момент решил, че ще пробва и ще се бори докрай за по-високо ниво в охранителния бизнес. Отишъл на курсове за Close Protection Officer, нещо като правителствените служби в България. Само ако премине това ниво може да работи за известни личности, дори и в британското правителство.

Роби Софрониески - бодигардът на звездите„Курсовете бяха месец и половина, но пък много трудни. Не само физически, но и психически трябва да си подготвен за тях. Трябва да знаеш как да защитиш охранявания от теб човек, как да предпазиш себе си, как да избегнеш опасностите. Преди VIP клиентът да посети някое заведение, ние правим цялата логистика – нужно е да се запознаем с хората в бара, да направим стратегия как да го ескортираме. На 110 процента трябва да сме готови. В тази професия са нужни не само мускули, но и мозък.“

Последният изпит от курса за елитен охранител е бил много труден, спомня си още Роби. В една стая трябвало да избегнеш конфликт – физически контакт, и да прецениш как да излезеш от другия изход на стаята. В нея било като в „кубински бокс“ – всеки хвърля столове, напада – звучи странно и страшно, но един от тестовете е бил точно такъв.

„След като излязох от стаята, бях посинен като смърф!“

спомня си Роби, а след това най-страшно било чакането на резултатите – дали е издържал изпита!

По време на курсовете учили кандидатите как да забелязват потенциално опасните хора. Нужно било да се познава до съвършенство действията на един потенциално опасен човек – езикът на тялото, очите. Всеки един от членовете на охранителен екип има собствен ангажимент – знае коя е територията му и е длъжен да покрива периметъра си. Най-важно е VIP клиентът да бъде в безопасност ескортиран и съхранен.

Три години и половина Роби Софрониески е бил лична охрана, а след това е работил и като Security close protection officer в продължение на шест години и половина. Негови клиенти са били кино красавиците Салма Хайек и Джесика Алба, както и футболистът от „Челси“ Ашли Коул.

 

За Джесика Алба разбрал, едва когато я видял в хотела, поради съображения за сигурност. Заедно – като клиент и охранител, били на ревю на Салваторе Фергало, а след ивента Джесика попитала Роби дали има нещо против да я ескортира до популярен нощен клуб. В спомените му Джесика Алба ще остане винаги много приятна, забавна и мила личност.

Със Салма Хайек работил неотлъчно три години и половина. Основно я ескортирал по събития, а работата с нея била 24/7. Било е трудно за охрана, но и животът на популярните хора не е лесен, категоричен е Роби.

„Всеки има PR и ние се придържаме към графика, но в същото време трябва да сме подготвени за всякакви ситуации.“

Кризисни моменти е имало много – повечето са били свързани с папараци. Най-трудното е да бъдат избегнати светкавиците на фотоапаратите, защото при едно моментно заслепяване се губи контрол над клиента.

„Да бъдеш бърз, е най-добрият начин да се справиш с папарак и да ескортираш VIP клиента бързо от ивента до колата или обратно.“

Най-много в тази работа на Роби му харесват моментите, в които трябва да взема бързо решение:

„Тръпката и адреналинът те държат жив и те правят същевременно концентриран. Ако си подготвен да реагираш навреме и правилно, си ОК. Това те прави по-добър в работата.“

Роби изоставил личната охрана заради напредването на възрастта. Работил е няколко месеца за Том Форд – в негов личен шопинг център в Лондон. С неговата охранителна фирма имат и други договори за VIP обслужване, но от близо две години Роби не работи персонално с клиенти. Сега дава възможност на по-млади момчета да навлизат в тази сложна и опасна професия.

Роби Софрониески - бодигардът на звездитеСлед Том Форд, Роби и колегите му работели и за Кристиан Диор. През последните години е имал и оферти за военни мисии в Сомалия, Дубай и САЩ. Имал е предложения и да работи за някои арабски клиенти. За целта е тренирал „Кръв Мага“ – израелско бойно изкуство за VIP охрана на военни лица. Отказал е да се включи във военни мисии, защото при тях се налага в определени ситуации да убиваш хора, затова е предпочел да се посвети изцяло на VIP охраната на знаменитости в Лондон. Последната му мисия е била на 5 ноември 2017 г. в Париж с бразилския отбор по футбол. Получил е предложение лятото да охранява футболисти на световното по футбол – от английския и бразилския национален тим.

За Роби няма по-красива земя от България. Не знае кога, но много иска да се върне за постоянно в Хасково. Липсват му приятелите, топлината, която може само у нас да намери –  балканската гостоприемност, която в чужбина я няма. България за родения край Охридското езеро мъж е всичко, защото най-хубавите години са му минали край Кенана в Хасково. Роби определя живота край Темза като тъмен, подобно времето в Лондон и с нетърпение чака момента, в който ще купи отново еднопосочен билет, този път към любимата България.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg